– Her bor vi på en fredet plett og i et paradis. Når Franzefoss tar ned åsen ved gården, ser vi rett inn i pukkverket. Det er lite vits i å få høre at det blir fint om 100 år, sier Hilde Skeie.

Hilde Skeie og Leif Lambine bor på gården Håggån som ligger på Rødde, og et steinkast fra kommunegrensa til Trondheim. Gården er i alle fall fra 1700-tallet ifølge registre, og har gått fra mor til datter i generasjoner.

Drift i 110 år

Ikke langt unna ligger Franzefoss' pukkverk der stein hentes ut av Vassfjellet.

Pukkverket ligger på trondheimssida, og Franzefoss har søkt Trondheim kommune om å få utvide området for å kunne ta ut stein i 110 år til. Franzefoss vil ta ut steinen fra en ås ved gården Håggån. I tillegg ønsker Franzefoss å legge til rette for pukkverksrelatert industri på to felter mot Røddevegen og fylkesveg 704 som går til Klæbu. Sist mandag var det informasjonsmøter, og Skeie sier at det spesielle var at de fikk beskjed om møtet samme dag som det skulle avholdes.

– Tar de bort åsen, blir det ikke levelig her. For min del kunne de ta ut stein helt inn til Klæbu der ingen bor. Boligverdien blir forringet, og det tas ikke hensyn til viltkorridoren. Vi bor på kvikkleire, og vi har fått skader på garasjegrunnmuren som vi mener skyldes rystelser når det sprenges. Franzefoss har betalt for ny grunnmur. Under informasjonsmøtet ble vi informert om at det kan komme steiner i lufta og at vi må regne med evakuering i perioder med mye sprenging på toppen av åsen. Vi ønsker ikke utvidelse av steinbruddet, sier Skeie.

Hilde Skeie peker på åsen der Franzefoss vil sprenge. Åsen ligger rett ved gården.

Håggån ligger idyllisk til opp mot skogkanten, og Skeie viser fram den flotte utsikten. Fylkesveien fikk tidoblet trafikk etter at trondheimspolitikerne satte opp bomringen igjen. Skeie forteller at Røddebekken som renner over deres eiendom og har utløp i Gaula, er eneste avrenningsmuligheten for pukkverket. Mye støv er det i området fra før og enda mer kan det bli om steinbruddet utvides, mener Lambine. Samferdselsdepartementet har bestemt at det skal bygges godsterminal ikke langt unna Vassfjellet pukkverk. Godsterminalen er vedtatt, men ikke finansiert fullt ut ennå. Departementet vil bygge en jernbanetunnel fra Torgård til Melhus, og denne vil komme forbi Rødde.

– Det er 25 unger i skolepliktig alder her, og jeg kan ikke huske at det har vært så mange. Melhus har vedtatt at Rødde skal være en buffersone mot Trondheim. Det vi også frykter er at dersom Franzefoss får utvide, er det klarsignal til andre som har planer om steinbrudd i området, sier Skeie.

Utfordrende drift

Plan- og eiendomssjef Gaute Markussen i Franzefoss beklager at beboere i området ikke fikk brevbeskjed om informasjonsmøtet før samme dag, men viser til at det kom 17 på møtet.

Markussen sier at så lenge samfunnet etterspør stein til blant annet veibygging, vil det være behov for steinuttak. Årsaken til at Franzefoss vil ta noe av åsen i stedet for å gå innover i Klæbu, er at Klæbu-retning ifølge Markussen vil gi utfordrende drift i en svært synlig fjellvegg. Markussen forklarer at reguleringsplanen er fremmet for å båndlegge området av driftsmessige årsaker, og at det kan gå flere år før åsen røres. Drift på større flate er ifølge Markussen, mer rasjonelt enn å drive i et krater som på sikt gir lite areal i bunn. Når det gjelder kvikkleireområdet, poengterer Markussen at de opererer innenfor lovpålagte grenseverdier for rystelser.

UTVIDES: Franzefoss ønsker å utvide området for Vassfjellet pukk med 320 dekar. Så lenge samfunnet etterspør stein som blant annet brukes i veibygging og asfalt, må det aksepteres at det er steinuttak, mener Franzefoss.

– Vi har ikke registrert tilfeller av at stein har kommet susende. Derimot ser vi at det er mye støv fra området rundt oss, og det er også et asfaltverk og et annet steinbrudd her. Totalt sett er det for mye støv, og vi har satt ned ei støvgruppe i fellesskap for å finne støydempende tiltak, sier Markussen.

Oppdaget ikke høringsfristen

Melhus kommune møtte ikke opp på informasjonsmøtet sist mandag, og har heller ikke kommet med uttalelse til reguleringsplanen for utvidelse av Vassfjellet pukkverk.

– Vi er skuffet over Melhus kommune, sier Leif Lambine og Hilde Skeie. Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) sier at han ikke fikk med seg at høringsfristen går ut 1. september, og han erkjenner at ingen fra Melhus kommune møtte opp på det første informasjonsmøtet sist mandag.

– Jeg har tatt kontakt med rådmannen som skal be om at høringsfristen blir utsatt, og om nødvendig skal formannskapet 11. september utforme en høringsuttalelse. Det er viktig at kommunen uttaler seg av hensyn til beboerne i Melhus og av hensyn til vilttrekket som det ser ut til at Franzefoss har lagt til Melhus. Kommunen skal ha møte med grunneiere, sier Krogstad som ikke vil si hva han mener om saken før han har fått satt seg inn i den.