Takket være midler fra Riksantikvaren er den gamle bautasteinen på Skjegstad på Hølonda kommet seg på fote igjen. Tirsdag ble steinen gjenreist med bistand fra ulike aktører.

Arkeolog Merete Moe Henriksen ved NTNU vitenskapsmuseet har tidligere opplyst at bautasteinen kan ha stått for en mektig storbonde som enten var en mann eller en kvinne. Bautasteinen står nå på et gravfelt på Skjegstad på Hølonda, og det er oppdaget at det er minst 10 graver i feltet slik Trønderbladet tidligere har omtalt.

Hvem som ble beæret med en bautastein er foreløpig uklart. Arkeolog Kjell Arne Brevik sier at steinen har tydelige spor etter å ha blitt bearbeidet av mennesker. Foto: Kjell André Brevik

Under en utflukt Melhus historielag hadde i forrige uke, ble bautasteinen av Harald Langås omtalt som en såkalt jutulstein. Ifølge sagnet kastet jutulen steiner omkring i terrenget og flere steder er det såkalte jutulsteiner. Langås mener at bautasteinen på Hølonda kan ha blitt veltet av soldater som var på utmarsj fra ekserserplassen på Gravråk.

Arkeolog Kjell André Brevik anslår at bautasteinen kan ha blitt reist for 1500 år siden.

- Å sette opp bautasteiner er en langvarig tradisjon, og den fortsatte inn i kristen tid, sier Brevik.