Den første bedriften som etablerte seg i Hofstad næringspark var Delprodukt, og det skjedde høsten 2008.

– Målsettinga var å samle alt på ett sted, men fortsatt er vi todelt, sier daglig leder Geir Stavnes.

Taper penger

Bedriften ble etablert på Vassfjell-sida av Kvål sentrum, og der har bedriften fortsatt ei avdeling. Hovedkontoret og størstedelen av produksjonslokalene er i Hofstad næringspark litt lenger nord i kommunen. Planen var altså å samle all virksomhet.

Todelinga gir et tap på to millioner kroner i året, og det er tøft for bedriften som har slitt som følge av nedgangen innen oljeindustrien. Fra å være rundt 70 ansatte, har bedriften 54. Nå ser situasjonen litt bedre ut, og Stavnes regner med å ansatte flere framover. Omsetninga ligger på 60 millioner kroner.

– Det er vanskelig å få solgt eiendommen vi har i Kvål sentrum. Vi synes Melhus kommune burde være en aktør, sier Stavnes.

Avdelinga i Kvål sentrum.

12 mål

Eiendommen i Kvål sentrum er på 12 mål, og lokalene er på 3000 kvadratmeter. Tomta i Hofstad næringspark er stor nok og gir utvidelsesmuligheter om det trengs, forklarer Stavnes.

Da bedriften vurderte å utvide lokalene i Kvål sentrum framfor å satse på Hofstad næringspark, var utfordringa at Jernbaneverket, nå Bane Nor, krevde ny jernbaneovergang. Kvikkleira var også ei utfordring. Utvidelse av lokalene der ble skrinlagt. Stavnes mener at Melhus kommune burde ta over lokalene i Kvål sentrum med tanke på å gjøre dem om til en næringspark.

– Vi har ikke gått aktivt ut og markedsført at vi ønsker å selge eiendommen i Kvål sentrum, men vi har sendt signal til Melhus kommune om at kommunen kan få kjøpe eiendommen, opplyser Stavnes.

Lunken ordfører

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) sier ingen umiddelbar grunn til at kommunen skal gå inn og kjøpe eiendommen i Kvål sentrum for å tilby andre å få leie der.

– Kommunen skal i alle fall være behjelpelig med å se på saken, men vi kan ikke trylle fram aktører. Det er ikke nødvendig for en kommune som Melhus å være aktør i en næringshage. Kommunen kan legge til rette, sier Krogstad.

Stavnes peker på at kommunen har vurdert om teknisk avdeling skulle flytte til eiendommen i Kvål sentrum, men at det ble valgt vekk til fordel for ei tomt i Hofstad næringspark.

– Eiendommen var ikke egnet for teknisk avdeling på grunn av trafikken som ville bli over jernbaneovergangen, sier Krogstad.

Krogstad peker på at det foreligger ønske om å utvide Hofstad næringspark ved å se på arealet til den tidligere bilpressa på Søberg. Blir det en slik utvidelse, kan det bli en konkurrent for Delprodukts eiendom i Kvål sentrum, tror ordføreren.