– Det er en stor utfordring med å få tak i VA-ingeniører (vann og avløp, red.anm.). I regionen er det stor aktivitet med bygging av kampflybase på Ørlandet og E6-bygging. Markedet sopes for ingeniører, og vi må spørre oss om Melhus er for liten til å klare å rekruttere denne faggruppen, sier varaordfører Stine Estenstad (H).

Store oppgaver

Varaordføreren reiser også spørsmålet om Melhus skal bruke tid og ressurser på store planleggingsoppgaver som E6 og Metrovann når kommunen til slutt har lite den skal ha sagt.

– De store nasjonale planene tar mye tid og kapasitet, og det er stort sett de statlige innsigelseskameratene som bestemmer hvor veien skal gå. Melhus kan i stedet drive med lokal utvikling, mener Estenstad.

Redd for smell

Estenstad og komitéleder Mikal Kvaal (H) har vært meget bekymret for situasjonen fordi den fører til at kommunen sliter med å følge opp utbyggingsplaner som aktører har. For en tid tilbake sendte de to bekymringsmelding til ordføreren og rådmannen, og under tirsdagens formannskapsmøte skal virksomhetsleder Jakob Storrø orientere formannskapet om situasjonen. Lederen i Næringsforeningen i Trondheimsregionen avdeling Melhus, Hans Petter Øien Kvam, skriver i et leserinnlegg i Trønderbladet at politikerne må våkne opp fordi det er fare for smell i 2019 når byggestoppen oppheves og E6-bygginga mellom Melhus sentrum og Kvål kommer i gang.

Tidligere har næringsforeningslederen rettet kritikk mot kommunen for lang saksbehandlingstid for byggesaker, og de to politikerne mener at situasjonen er under bedring. Derimot mener de den store utfordringa nå er å få nok ingeniører innen vann og avløp for å løse kommunens oppfølging av store utbyggingsoppgaver. Kommunen skal ikke bare ta seg av kommuneplaner og behandle innkomne planforslag, men skal også følge opp med infrastruktur som vann og avløp. Manglende kapasitet på vann og avløp har blant annet vært et moment for Løvset-området.

– Vi har vært oppmerksomme på situasjonen, og jeg tok opp dette i kommunestyret da kommunestyret behandlet tertialrapporten før ferien. Det er eksempler på at ansatte har sluttet og gått til nabokommuner. Vi må ha tilbakemelding fra rådmannen om hvordan situasjonen kan løses, sier Kvaal.

Om å legge bort noe

Varaordføreren mener at presset på teknisk drift i Melhus kommune kan løses ved at administrasjonen legger vekk kravet om at private vannverk må koble seg på offentlig nett. Den prosessen er startet av rådmannen, og Estenstad mener at det er unødvendig at administrasjonen pålegger seg selv dette merarbeidet nå.

– I plan og bygningsloven står det at private skal koble seg på offentlig nett, men det er også et punkt om unntak ved særskilte behov og vi mener at Melhus kommune står overfor dette behovet nå. Det er ikke rom for å utsette planer, og kommunen er avhengig av å få rullert kommunedelplanen i neste periode. Vi er nødt til å ha utvikling i kommunen, sier Estenstad.

Videreføring av byggestoppen utover mars neste år mener varaordføreren er helt uaktuelt.

Estenstad kaster fram tanken om at Melhus må samarbeide med andre kommuner for å bedre rekrutteringa eller leie inn folk for å ta unna oppgaver innen vann og avløp. Kjøp av tjenester har ifølge varaordføreren og komitélederen skjedd i forbindelse med for eksempel den nye gang- og sykkelveien på Kvål.

Venter på politisk signal

– Oppdragsmengden er større enn vi har ressurser og folk til, sier rådmann Katrine Lereggen.

Rådmannen mener at det er politikerne som må gi signaler gjennom økonomi- og handlingsplan om det er oppgaver som administrasjonen kan utsette, og hvilke som er mest viktige.

– Det er ikke nytt av dato at det er utfordring med å rekruttere ingeniører. I Trøndelag er det høy aktivitet, og enda mer blir det når Nye Veier starter de enormt store prosjektene sine. E6-prosjektet har ført til mye planarbeid og arbeid med endringer av traseer. Når jeg er i samtale med kolleger, er mangel på ingeniører en felles utfordring, sier Lereggen.

Melhus kommune lyser ut stillinger som VA-ingeniører, og Lereggen opplyser at kommunen er påpasselig med å ha samme lønnsnivå og arbeidsoppgaver som sammenlignbare kommuner.

Når det gjelder behov for flere ingeniørstillinger og innkjøp av tjenester, opplyser rådmannen at kommunen prøver å ta opp dette med staten i håp om å få ekstra midler derfra.

Ønsker statlig hjelp

– Midler til planlegging ligger inne i rammetilskuddet til kommunen, og bare Ørland har fått ekstra tilskudd. Melhus har fått to store E6-prosjekter som Nye Veier skal gjennomføre. Her kan politikerne forsøke å påvirke når det gjelder tildeling, sier Lereggen.