– Byfolk har det ikke slik vi har det her i bygda. Her vil folk bidra, og det er lettere å skape samhold i bygda enn i en bygård. Den frivillige innsatsen er helt nødvendig, sier Leidulf Gravråk.

Frivillig innsats

På Kvål stiller 55–60 frivillige opp når biltreffet River Meet skal arrangeres, og planlegginga har pågått over lang tid. Utstillingsområdet er nede ved Gaula, og kombinasjonen landskjent elv og grøntområder danner ei ramme rundt amcartreffet arrangøren tror få steder i Norge kan matche.

– Vi ønsker å holde arrangementet på et familiært nivå, sier Gravråk og Helge Kvaal legger til at tilbakemeldingene fra tidligere River Meet har vært svært gode.

Hovedkomiteen hadde møte tidligere i uka, og Gravråk og Kvaal forteller ivrig om årets nyheter for biltreffet. I fjor dukket 282 biler opp, og blir det klaff med været, ventes enda flere i år når biltreffet holdes 9. september. Datoen for biltreffet er væravhengig, og da ikke bare av hensyn til at regn ikke er nypolerte bilers beste venn.

– Vi må vente til åkeren er tresket. I år var det så sen vår at vi ble usikre på om det ble kornåker i det hele tatt, men nå ser det fint ut, sier Gravråk. Nytresket åker er blant annet viktig for å lage utstillinga av biler langs Amcargata.

Gata

Bilfolket tas imot på staselig vis på Kvål. Når de svinger av fra fylkesvegen, går turen inn i Amcargata. Veistubben går gjennom et lite boligområde, og beboerne har selv bekostet asfaltering av veien som er behørig skiltet med det gatenavnet beboerne mener burde være det rette. I sommer har de fått malt Amcargata på asfaltdekket.

– Skrifta skal være synlig fra lufta for den som flyr forbi. Vi kan gjøre slikt siden det er en privat vei, forklarer Gravråk.

Prisvinnere

Én av deltakerne på River Meet er Morten Svegård som under Mustang Speed Week på Elverum 6.-8. juli vant 1. prisen for 1967-1968-klassen Ford Mustang.

– Det var stas at det ble førstepremie, og det var over all forventning. Konkurransen var hard. Bilen tilhører samboer Ida Samdal Eidsmo, forteller Svegard.

Paret har nylig kjøpt seg hus et steinkast fra Amcargata.

– At det er et så aktivt bilmiljø her, er bonus. Vi trives veldig godt her, sier Svegård.

En annen som vant førstepremie under biltreffet på Elverum var Helge Kvaal som gikk til topps i klassen 1969–1970 med bilen Ford Mustang Mach 1. Kvaal fikk for øvrig andrepremie for to år siden på biltreffet og førstepremie under biltreffet på Storsand i fjor. Under Hot August Night i Trondheim i fjor ble bilen utstilt i vinnersirkelen. Begge bilene skal være med på River Meet på Kvål, og er begge overhalt av samme person.

VINNERE: Morten Svegård og Helge Kvaal gratulerer hverandre med de flotte plasseringene under et biltreff på Elverum i juli.

Tidskapsel

Tanken bak amcartreffet er blant annet å skape en tidskapsel, og bilentusiastene på Kvål har kastet et blikk på svenskenes feiring av amerikanske biler.

– I Sverige er det mer engasjement og det er mer traurig her i Norge. Der kan en se at folk sitter langs veien i campingstoler og med termos mens bilene kjører forbi. De har også ulike konkurranser som premerking av menn og damer som kommer i tidsriktige antrekk, og svenskene har også stelt håret før de kommer på amcartreffet, forteller Gravråk.

I fjor dukket en svensk tilskuer fra nabolaget til Amcargata opp i tidsriktig antrekk, og det har inspirert amcarfolket lokalt til å invitere til en konkurranse om tidsriktig antrekk. Trønderbladet skrev om Cecilia Larsson som stilte opp i 1950-tallsstil da hun var tilskuer. I første omgang ser karene for seg at det er damene som skal premieres, men de stiller seg ikke avvisende til at konkurransen kan favne bredere ved en senere anledning.

Scenen skal som i fjor, ha møbler fra en svunnen tid og premiene skal være alt annet enn plastpokaler. I stedet designes premiene lokalt.

– Vi ser i amcarblader at priser fra River Meet settes rimelig høyt, opplyser Gravråk.

Eget øl

Merkevarebygging handler det også når det gjelder en annen nyvinning. Kregnes Spøl-øllag byr på lokalbrygget øl i hjemmesnekrede ølkasser.

– Spøløl er ikke noe som skal gå sammen med bilkjøring, men handler om at en skal spøle seg til sengs. Det er ment som en gimmick, sier Gravråk spøkefullt mens han viser fram at flaskene er merket med «High octan» i stedet for alkoholstyrke.

DRIKKE: Spølølet er mest ment som et samleobjekt og har størst verdi når flaska ikke tømmes, forklarer Ole Johan Kregnes og Leidulf Gravråk.