Grasavlingene har vært langt under middels i Gauldalen, men nedbør i august og en slått nummer tre kan redde situasjonen.

Ved gårdsbruket på Øya videregående skole på Kvål er det to forhold som berger dem fra krise. Det er et bra lager med rundballer fra i fjor, og en tidlig førsteslått, som gjør at de kan ta tre grasavlinger i år.

– Vi ligger i grenseland for om det er mulig å høste tre ganger, men i år ser vi ut til å lykkes, sier Hjalmar Hugdal, som har driftsansvar for jordbruket på gården.

Både slåtten i juni og juli ga lite avling, men nedbør og fortsatt varme gir Hugdal håp om å kunne ta en bra tredjeslått.

– Vi snakker ikke om krise, og er mye heldigere stilt enn de fleste på Østlandet. Likevel regner vi med at det trengs innkjøpt grovfôr, sier han.

Ser etter løsninger

De planlegger å kjøpe halm til innblanding i grovfôret. Tredjeslåtten har ofte mye vatn, og da kan halm gjøre god nytte. Skolen har også kjøpt rundballer som ble presset fra en kornåker som ble slått mens den var grønn.

– Vi prøver å se oss rundt etter gode løsninger, og tenker at alt monner, sier Hugdal. Øya har også tilgang på matrester fra dagligvarebutikken på Kvål.

Skolen har 440 dekar grasareal, og dyrker ikke korn. Fôret skal rekke til 40 mjølkekyr, slakteokser og 80 vinterforede sauer. Hjalmar Hugdal tror det skal være mulig å skaffe halm, og inngår avtaler nå før skuronna.

Det trengs mye gras til 40 kyr og 80 vinterforede sauer, og det er nå matlageret skal berges for vinteren. Hjalmar Hugdal er lærer og driftsansvarlig for jordbruket ved skolen på Øya. Han tror tredjeslåtten kan bli årets hovedslått. Foto: John Lerli

Halm blir viktig

Landbruksrådgiver Anders Eggen sier at berging av halm blir veldig viktig for fôrsituasjonen. Både Norsk Landbruksrådgiving og Felleskjøpet oppfordrer kornprodusentene til å la halmen ligge igjen, slik at den kan presses. Begge formidler kjøp og salg av halm, både ferdige baller og halm til pressing på åkeren.

– Situasjonen er kritisk flere steder på Østlandet. Bønder på Tynset er klare til å kjøre til Trøndelag med ti presser for å ta vare på halm, sier Anders Eggen i Norsk Landbruksrådgiving.

Han forventer at bønder selger halm og grovfôr til normale priser. De som stiller halm til rådighet på åkeren kan regner med en pris på 20 øre pr. kilo, sier han.

– Hvordan blir fôrkrisa?

– Trøndelag er ikke så aller verst stilt, men bønder har tradisjon for å hjelpe hverandre. For dem som blir rammet er det en voldsom påkjenning. Særlig der man må slakte ned dyra, og framtidig produksjon blir rammet. Mange vil oppleve det mentalt tøft, både fordi det rammer økonomien, og fordi bønder har et nært forhold til dyra sine. Det å stikke innom naboen er nok et særlig godt råd, sier Eggen.

Lite såkorn

Dårlige kornavlinger på Østlandet rammer også produksjon av såkorn til neste vår. Mye av såkornet til Trøndelag kommer fra Østlandet, og Anders Eggen oppfordrer de som kan til å ta vare på høstens korn til såkorn.

– Kornsiloen på Melhus opplyser at de vil rense såkorn fra bønder til vinteren også. Det har vært vurdert å legge ned dette tilbudet, men det opprettholdes i alle fall til neste år. Det er gledelig, og en mulighet som kornprodusenter bør benytte seg av, sier Anders Eggen.

Han yter nå bistand til Felleskjøpet ved å godkjenne flere åkrer i Trøndelag som kan benyttes til salg av såkorn gjennom Felleskjøpet. Eggen oppfordrer også bønder som trenger innkjøpt såkorn om å bestille tidlig.