Bjarne Kristian Sveås er melkebonde, men en trang jernbaneundergang hindrer melkebilen å komme gjennom. På vinteren har han flere ganger blitt nødt til å slå ut melka fordi det har lagt seg i undergangen og gjort den for lav til at melkebilen kan passere. Sveås har blitt vant med problematikken, men begynner å få nok. Han kunne også ønsket å få tatt ut tømmer, men det er helt umulig med undergangen. Nabo Arne Busklein fortviler også over situasjonen på østsida av Rognesbrua.

– Det er ikke lønnsomt for folk å ta ut tømmer, når man nesten må betale mer i frakt, sier Busklein.

FRUSTRERT: Arne Busklein (t.h) poengterer at det er mye skog i området, og synes det er dumt tømmeret bare blir stående og råtne. Foto: Fredrik Lien

Ikke lønnsomt

– Skogen blir bare stående og råtne. Den burde jo egentlig vært en ressurs, forteller han.

Mye ekstraarbeid

– Det er problemer med å få gjennom både biler og redskap. Jeg må hente det meste på Rognes, og det blir mye ekstraarbeid, sier han.

Undergangstrøbbel

Gårdbrukeren forklarer at han aldri har vært på tanken med å gi opp. Han har i tillegg skog på eiendommen, men får heller ikke levert noe av det.

– Vi har ikke sjanse til å få levert noe gjennom den undergangen, forteller han.

- Knaker godt

Arne Refseth fra Støren har jobbet innen transportnæringa i over 30 år, og er helt overbevist om at brua på Rognes vil knekke om han kommer med en fulllastet melkebil. Selv når han kjører med tom bil, merker han det knaker godt.

– Brua blir bare mer svekket jo eldre den blir, sier han.

OPPGITT: Arne Refseth er frustrert over at ingen tar ansvar, og han gruer seg atter til en ny vinter.

Trang undergang

Melkebilen hos Refseth veier 13 tonn når den er tom, og ved full last vil den veie 26 tonn. Arne kjører over brua annenhver dag, og har begynt å ignorere knakelydene. På vinteren er det ikke bare Rognesbrua som setter begrensninger på arbeidsdagene, ved den andre hindringa med jernbaneundergangen kommer han nesten ikke gjennom.

– Jeg har varslet fra mye om undergangen, men ingenting skjer, sier Refseth.

UTFORDRES: Varaordfører Harald Rognes anslår at det er i underkant av 100 stykk som holder til på østsida av Rognes-brua. Deriblant to melkeprodusenter, én sauebonde og to som driver med produksjon av slaktedyr.

Melkebilen hindres

– Det er Bjarne Kristian som må lide av det, forteller han.

Må slå ut melka

Bjarne Kristian Sveås har drevet som melkebonde i 18 år, og forklarer at det har vært utfordrende. I dag gir han uttrykk for at det går greit, men han vet ikke hvordan veien vil bli videre. Han håper noe skjer, slik at han slipper å slå ut mer melk.