Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er dette første gang snittprisen for uke 29 oversteg 50 øre per kilowattime (kWh). Det er mer enn dobbelt så mye som tiårssnittet for samme uke, som er på 24,36 øre.

NVE melder samtidig at fyllingsgraden i norske kraftverks vannmagasiner sank med 0,4 prosentpoeng i løpet av forrige uke. Ved utgangen av uka var fyllingsgraden på 60,4 prosent.

– De høye strømprisene har to hovedårsaker. Det ene er tørken. Den andre er høyere brenselspriser. Prisene for å produsere kraft fra kull har økt med 50 prosent på et år, sier seksjonssjef Anton Eliston ved NVEs energiavdeling til NTB.

Trolig billigere i vinter

NVE forventer at nedbørsmengdene vil overstige fordampningen den neste uka. Det vil likevel ta lang tid å fylle opp vannmagasinene.

En må tilbake til 1996 for å finne et lavere fyllingsgrad for uke 29.

– Det ser ut til at prisene vil være noe lavere i vinter. På markedet tenker man at tørken vi er inne i, er en kortsiktig situasjon, og at det vil normalisere seg, sier Eliston.

Lite vann i Trøndelag

De historisk høye strømprisene bidrar til å begrense tapet for kraftprodusentene. Flere mindre kraftselskaper sitter imidlertid langt dårligere i det enn de store selskapene.

– Det er kjempetøft. To av de tre elvekraftverkene våre står. Det finnes ikke vann i elvene, sier daglig leder Stig Falling i det Ålesund-baserte kraftselskapet Tafjord Kraft til NRK.

Også Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), Eidsiva Vannkraft, og Trønderenergi forteller om lite tilfang av vann. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal i Trønderenergi har ikke tilsiget av vann i Trøndelag vært så lite siden 1958.