– Det er spesielt viktig hvis man leverer utenfor åpningstid, sier Halsos.

Martin Skaug Halsos er kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet og forklarer at de helt generelle forsikringene man må sørge for å ha ved lån av leiebil er ansvar, kasko og tyveriforsikring. Under ansvarsforsikringa inngår dekning ved personskader og materielle skader, samt skader en måtte påføre andre. Tyveriforsikringa dekker deg dersom noen stjeler bilen, og kaskoforsikringa dekker skadene en måtte påføre bilen.

ADVARER: Kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos ved Forbrukerrådet forklarer at bilforsikringene i utlandet kan være annerledes enn i Norge.

Dobler leiebilprisen

Kasko og tyveri har gjerne dyre egenandeler, og forsikringen mot denne egenandelen, som kalles SCDW (Super Collision Damage Waiver) på fagspråket, er også ganske dyr, forklarer Forbrukerrådet.

– Det er ofte denne forsikringen som forbrukerne føler seg presset til å kjøpe, og som gjerne dobler prisen på leiebilen. Vi anbefaler alle å sjekke kredittkort, reiseforsikring og NAF-medlemskapet for å se om du allerede har en slik forsikring og slipper å kjøpe fra leiebilselskapet. Unngå dobbeltforsikringer – det koster bare mer, og man blir ikke bedre dekket, sier Halsos.

UHELL: Forbrukerrådet forklarer at leiebilselskaper ikke skal belaste registret kort i ettertid for påståtte skader. De forklarer at leiebilselskapene kun har lov til å belaste ditt kort for småbeløp, som parkeringsbøter i ettertid.

Leiebilselskapenes rettigheter

– Forbrukere skal få mulighet til å bestride skadekrav. Blir de allikevel trukket og ikke kommer noen vei med utleier kan de forsøke kortreklamasjon for å få pengene igjen, forteller Halsos.

Bilforsikringer i utlandet

– I USA derimot så kan forsikringene følge sjåføren og ikke bilen, så der kan man potensielt havne i en situasjon der man ikke er dekket hvis man låner en privat bil, sier Halsos.

Ta forbehold før reisen

I utgangspunktet skal reiseforsikring dekke uhell og sykehusopphold. Hvis man imidlertid ønsker å gjøre noe litt annerledes på reisen sin, for eksempel å klatre opp Kilimanjaro eller hoppe i strikk, så dekker ikke nødvendigvis vanlig reiseforsikring slikt.