Laksesesongen 2018 er definitivt noe utenom det vanlige.

– 2018 blir et år vi kommer til å snakke om lenge, sier daglig leder Torstein Rognes ved Gaula Natursenter. Det han tenker på er forholdene i Gaula, som har vært høyst uvanlige så langt i laksesesongen.

Måtte stoppe fisket

Ved fiskestarten 1. juni var det allerede julitendenser i Gaula med lite og varmt vann. Da var Torstein Rognes spent på laksestarten. De unike forholdene slo ulikt ut: Noen steder i elva er det gunstig med varmt vann og lav vannstand, mens andre steder vil lide under det.

– Det er jo slik dynamikken er. Og det er litt av spenningen med dette. Det er naturen som setter premissene, sa Rognes til Trønderbladet. Og sesongstarten viste at det ble tatt laks mye lenger oppe i elva enn det som er vanlig så tidlig i juni. I midten juni var vannstanden så lav at det ble innført såkalt lettfiske, det vil si restriksjoner på hvilket fiskeutstyr man kan bruke.

Én uke ut i juli var vannstanden så lav at fiskeforvaltningen stoppet alt fiske i øvre del av Gaula og i tre sidevassdrag. Den lave vannstanden tvang fisken til å stå tett samlet i de kulpene som var igjen. Heldigvis kom det litt regn, slik at fiskeforbudet raskt ble opphevet. Men fortsatt gjelder lettfisket.

– Vi forvalter den biologiske ressursen, og må tenke på hva som er det beste for laksestammen, sier Rognes.

GAULA: Lav vannstand i Gaula, men fiskerne prøver lykken likevel.

Minst 70 år siden

Over hele Sør-Norge er det lite vann i elver og innsjøer, flere steder er det ikke målt lavere vannstand siden de offisielle målingene startet for 70 år siden.

– Det er minst 70 år siden vi har opplevd noe lignende, kanskje enda lenger enn det. I sommer skriver vi historie, og det til gagns, sier Rognes. Fiskeforvaltningen følger nøye med på både værmeldingene og vannstanden.

– Vi følger med nærmest fra time til time, det er ganske krevende, forteller Rognes. Den siste uka har det kommet en del skikkelige regnskurer i regionen, men langt fra alle er i nedbørsfeltet til Gaulavassdraget.