På Støren bo- og dagsenter har de ikke aktivitør i sju uker i sommer.

Paula Forodden er en av de frivillige som trår til og gjør det beste av situasjonen, men hun stiller nå spørsmål ved måten kommunen driver eldreomsorgen: - Hvis vi skal akseptere at kommunen budsjetterer med to måneder frivillighet, har det gått for langt, sier hun.

KUTT: 29. juni skrev Trønderbladet om Støren bo- og dagsenter som dropper aktivitørtilbudet i hele sju uker i sommer. Dina Hindbjørgen er likevel glad for at frivillige som Paula Forodden (bak, til venstre) og Hilde Wisløf fra Frivilligsentralen stiller opp og skal gi aktivitetstilbud i sommer. Forodden stiller nå spørsmål ved måten Midtre Gauldal kommune driver eldreomsorgen sin.

Brevet fra Singsås

Hun har lest det åpne brevet fra beboere på Singsås bo- og dagsenter som stod på trykk i Trønderbladet tirsdag. En beboer skulle flytte til Støren, men så var det ikke klart likevel. Det fikk beboeren vite etter at han hadde ventet 14 dager i leiligheten på Singsås, hvor alt var pakket ned til flytting.

Men så er det ikke klarstilt med bemanning på de nye omsorgsleilighetene på Støren, og Forodden synes det er synd at det står tomt, så lenge behovet er stort.

- Mange kunne nok tenkt seg å søke om avlastning, slik at pårørende kan få noen dager fri og kanskje komme seg på en liten ferietur, sier Paula.

- Og noen ligger på St. Olav, og kunne vært utskrevet. Og det koster kommunen dyrt. - Det er som det står i det åpne brevet: Et par døgn på sykehus koster like mye som en måned på Singsås.

Melhus

- Hvis det er like gæli i andre kommuner, begynner jeg å bli betenkt over hviken omsorg vi har her i landet, sier Forodden. Men hun har merket seg at Melhus kommune ser ut til å drive på en annen måte Midtre Gauldal. Røros og Holtålen får det også til å gå rundt, sier hun:

- Jeg har snakket med folk på Buen på Melhus og andre steder. De stenger ikke ned tilbud om sommeren. Og de har ikke samme frivillighetsopplegg som Midtre Gauldal.

- Hva tenker politikerne? undrer Forodden. Skal det være eldreomsorg i 12 måneder i året eller bare 10?

Hun ser også at det er lite ungdom som er sommervikarer i Midtre Gauldal.

Forodden tror mange kunne tenke seg en sommerjobb, selv om det er begrensede muligheter å komme seg rundt med det busstilbudet som er. Midtre Gauldal bør begynne å tenke på framtida, de som er ungdom nå og som vil trenges framover, mener hun.

- Det er noe som skurrer.

- Økonomirapporten for første halvår så bra ut. Men det er veldig lite sammenheng mellom tallene og de reelle opplevelsene av hvordan ting fungerer, sier Forodden. Hun tror det først og fremst er brukerne og pårørende som kjenner hvor skoen trykker, og de ansatte som gjør så godt de kan, mens bemanningen er lav.

- Det hjelper ikke at tallene er bra. Politikerne må også forsikre seg om at sluttresultatet er bra.

Sammenligning

Forodden håper Trønderbladet kan lage en sak hvor eldreomsorgen i Midtre Gauldal blir sammenlignet med det andre kommuner tilbyr. - Det kan være greit med litt sammenligning. - Også for politikere, de som er i er 50 - 60-åra, vil det handle om hvilken alderdom de skal få, mener hun.

Forodden er selv folkevalgt for Bygdelista i Midtre Gauldal og er politisk oppnevnt styremedlem i Frivilligsentralen. Hun sitter også i eldres og funksjonshemmedes råd og er pårørende på Støren bo- og dagsenter.