Torsdag kom meldingen om at Mølabekken på Bjørgen hadde gått over sine bredder. Samtidig ble det opplyst at et hus hadde fått litt vann i en kjeller, men nede i bygda ble Hans Malum, Marit Bogen, Stein Liasjø og Kristin Liasjø vitne til at husene deres ble bombardert med stein, gjørme og vann. De sto hjelpeløse mot naturkreftene som var i sving.

– Vi trodde først det var torden, men det ga seg jo aldri, forteller Marit.

FANGET: Marit sin bil sto godt parkert i gjørma etter at Mølabekken gikk over sine bredder i forrige uke. Foto: Privat

Prøvde å berge bilen

– Marit ringte til meg, og jeg kom meg ut med en gang. Men jeg kunne ikke gå på veien, så jeg gikk rundt og over jernbanen. Da så jeg hun var på tur inn i bilen, mens det ramla gjørme over henne. Alt skjedde så fort, sier Hans.

DUGNAD: Hans og Marit hjalp hverandre med å redusere de store vannmengdene fra å komme inn i huset.

– Det kommer vann

Mens naboene nede i bygda forsøkte å forstå hva som hadde skjedd, hadde allerede Helge som bor lenger opp i lia funnet frem gravemaskinen. Han forklarer at datteren observerte at det kom vann rennende over gårdsveien deres, rett etter de hadde spist en bedre middag. Helge spratt opp og satte seg i maskinen og kjørte motstrøms, oppetter vannmassene som strømmet mot han.

– Det var en rasjonell handling, forklarer han i ettertid.

DRAMATISK: Mens det hele sto på ble Helge fotografert mens han jobbet. Bak han går et stup rett ned, mens han jobber mot flombekken.

Gravemaskinen under vann

– Det var ekkelt å se han holde på ved kanten. Samtidig var jeg veldig bekymret for at det kunne være barn som var ute, sier kona Gunnhild.

OPPRYDNING: Helge og Gunnhild ved Sørgården Malum er bekymret. Skogsveien deres for å ta ut tømmer er helt rasert, og Helge er redd det vil ta mange dagsverk å få veien i stand igjen. Foto: Fredrik Lien

Skjønte ikke omfanget

Helge mistenkte fort at noe hadde demmet for Mølabekken. Han handlet omgående da datteren så at det kom store masser nedover beitet, og over gårdsveien. De var likevel ikke klar over hele omfanget, fordi det var mye som tydet på at Mølabekken bare hadde gått over sine bredder, men det var ikke det eneste som hadde skjedd.

– Det store røret under skogsveien var helt tett. Og det hadde bygget seg opp en propp av steiner langt oppe i lia, forklarer Helge.

FLOM: Store mengder vann og steiner havnet i hagene hos de berørte etter Mølabekken gikk over sine bredder. Foto: Privat

Tok aldri slutt

Ifølge de berørte holdt de harde regnbygene på i bare en times tid. Til tross for det, kunne naboene nede i bygda forklare at det hele sto på i åtte timer, helt frem til midnatt ved fredag den 13.

– Jeg sov nesten ikke i løpet av den natta, forklarer de samtlige.

SJOKKERT: Hans og Helge Malum (t.h) har aldri opplevd lignende. Foto: Fredrik Lien

– En opplevelse

Den påfølgende dagen var det dugnad ved de berørte husstandene i nabolaget ved Bjørgen. De beskriver et godt samhold i bygda, hvor andre naboer også kom til for å hjelpe. Naboene Hans, Marit, Stein og Kristin hygget seg med vafler og kaffe den påfølgende dagen, til tross for dramatikken som utspant seg dagen før, så hadde de likevel et godt humør.

– Du synes vel dette bare gjorde deg en opplevelse rikere, humret Hans til Marit.