Hovinsbygg ble fanget i skogbrann i utlandet

Ida Kristine Grytdal (23) har blitt fanget i både skogbrann, fått frastjålet mobilen og skadet seg i utlandet.

PÅ TUR: Hovinsbyggen har møtt på mange nye mennesker på sine ferdsler i utlandet. Nå håper hun flere vil følge etter og tar ansvar for sin egen og andres sikkerhet på reisen.  Foto: privat

Nyheter

– Jeg har satt meg nøye inn i forsikringer, reiseinformasjon og forholdsregler, sier Grytdal.

I dag oppfordrer Grytdal andre til å sette seg inn hva en bør tenke på ved utenlandsreiser. Hun har besøkt flere land utenfor EU, og har god erfaring med Utenriksdepartementets reiseinformasjon, forsikringer og andre nødvendige elementer ved å reise.

FERDIGUTDANNET: Ida Kristine Grytdal er ferdig med sykepleierstudiene. I dag jobber hun ved Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin på St. Olavs hospital. – Jeg stortrives i jobben, men det meste av lønna går med til sparing. Da jeg som regel har neste destinasjon utpekt allerede før jeg returnerer til Norge, forteller Grytdal.  Foto: privat

 

– Jeg sjekker alltid opp om at reiseinformasjon og reiseforsikring er gyldig, samt at europeisk helsetrygdekort er med, forteller hun.

Grytdal forklarer at ovennevnte er de mest nødvendige elementene å huske på, når man skal på tur til utlandet. Ved siden av poengterer hun at det er noen fordeler ved å benytte seg av et kredittkort.

SYKKELTUR: På en sykkeltur i Byron Bay i Australia kolliderte Grytdal og en i reisefølget med hverandre. – Heldigvis brukte vi begge hjelm, og kom ifra det hele med bare en god del blåmerker, sier Grytdal.  Foto: privat

 

Forsikring via kredittkortet

– Når jeg betaler en reise med kredittkort, så får jeg med en avbestillingsforsikring. I tillegg følger det med en reiseforsikring på kredittkortet, sier hun.

Ifølge Grytdal er ikke reiseforsikringa ved kredittkortet nok i seg selv. Hun poengterer at det er lurt å sjekke opp at den tradisjonelle forsikringa, gjennom et forsikringsselskap også gjelder.

- Den reisendes eget ansvar

Utenriksdepartementet forklarer at det er den enkelte reisendes ansvar å vurdere hvorvidt et reisemål er forsvarlig.

 

– Mange tror de er forsikret, også er de ikke det. Jeg skulle prøve meg på å surfe, og da viste det seg at forsikringa ikke gjaldt for det, forteller hun.

RAFTING: Ved River Valley i New Zealand forsøkte Hovinsbyggen rafting. – Jamie fra England bak meg (foran til venstre) falt i vannet på en av de tøffeste plassene, og kunne fort pådratt seg beinbrudd eller lignende dersom han hadde vært uheldig, sier Grytdal.  Foto: privat

 

Hull i forsikringa

Grytdal ble oppmerksom på at forsikringa ikke gjaldt ved surfing, fordi det gikk under kategorien «ekstremsport». I dag råder hun alle til å sjekke om forsikringa en har, dekker det man har planlagt å gjøre. Ved siden av reflekterer Grytdal at en bør tenke fornuftig over hvilke settinger man befinner seg i, fordi at det er mange hensyn å ta for at en forsikring skal gjelde.

Unngå å bli lurt av leiebilselskapene

– Man bør alltid gå nøye over leiebilen ved henting og avlevering, og dokumentere bilens tilstand med bilder eller film, forteller Martin Skaug Halsos i Forbrukerrådet.

 

– Jeg har blitt veldig sjokkert over kontrollspørsmålene du får etterpå i en forsikringssak. Da jeg ble frastjålet mobilen i Spania var det veldig mange spørsmål om det var mye folk der jeg var, og om hvilken tid på døgnet det skjedde. Det var så mange spørsmål at jeg ikke skjønte helt hva slags betydning det skulle ha. I ettertid har jeg skjønt at det kunne ha innvirkning om jeg var full, eller handlet på en uforsvarlig måte når det skjedde, sier Grytdal.

BILTUR: Grytdal fikk cruise rundt i bilen hos en kollega under praksisperioden i Spania.  Foto: privat

 

Grytdal poengterer at hun opplevde at en ikke kan stole på at forsikringa alltid gjelder. Hun tenker at en i verste fall kan risikere å måtte ta alle utgifter selv, dersom man ikke har satt seg inn i vilkårene før man reiser. Om man blir frastjålet mobilen eller skader seg i beruset tilstand, kan man ende opp med at forsikringen ikke innvilger kravet grunnet såkalt, «risikoadferd». Grytdal viser til at en selv må følge opp om en holder seg innenfor forsikringsselskapenes vilkår. Hun råder også andre reisende til å registrere sin reise hos Utenriksdepartementet.

– En annen viktig ting er å følge Utenriksdepartementets anbefalinger, forteller Grytdal.

- OBLIGATORISK: Grytdal forklarer at det var et must å ta et turistbilde ved en av Londons mange røde telefonkiosker.  Foto: privat

 

Ble fanget i skogbrann

Da Grytdal var i Australia gikk hun på fottur ved Sydney nasjonalpark. Da hun var langt inne i skogen kunne hun kjenne en lukt av røyk. Innen kort tid mottok hun en SMS med varsel om skogbrann, i meldingen ble hun bedt om å evakuere på grunn av en pågående skogbrann i området hun befant seg i.

VARSEL: Slik så meldinga ut da Grytdal fikk beskjed om å evakuere seg fra nasjonalparken etter en aggressiv skogbrann.  Foto: privat / skjermdump

 

– Etter hvert begynte det å regne aske rundt oss. Vi løp for å komme oss ut av skogen, og ved en parkeringsplass møtte vi på noen andre turister. De hadde ikke blitt varslet om den pågående skogbrannen, sier Grytdal.

Ida Kristine Grytdal har opplevd mye fra utlandet. Hun forklarer at en selv står ansvarlig ved alt som kan skje i forbindelse med en reise. Det største vendepunktet ved Grytdals bevissthet om å sikre seg på tur, var da hun gjennom sykepleierstudiene hadde praksis i Spania. Her ble hun utplassert på et hotell som fungerte som et sykehjem, hvor norsk helsepersonell reiste med store grupper eldre, som hadde et behov for litt ekstra oppfølging under ferieturen. Her ble Grytdal vitne til flere tilfeller hvor en god reiseforsikring viste seg å være nødvendig. I tillegg la hun merke til at mange reiste til utlandet, uten å sørge for at reiseforsikringen var på stell, og at det fikk store følger for enkelte.

TANNSJEKK: Grytdal ble med for å teste ut tannlegetjenesten i Bangkok og ble veldig imponert. – Det var suveren service, grundig behandling og en prisklasse som man kan se langt etter i Norge, forteller hun.  Foto: privat

 

Mange dropper forsikring

– På samtlige av mine reiser har jeg møtt mange mennesker som virkelig burde satt seg bedre inn i hva man risikerer, dersom man reiser uten forsikring. Jeg har møtt mange som bevisst dropper reiseforsikringen, og som ikke skjønner konsekvensene det kan medføre, dette gjelder både for unge og eldre reisende, sier Grytdal.

SEILTUR: Grytdal og Sophia fra Irland seilte utenfor Arlie Beach rundt områdene Whitsundays som ligger litt øst på havet utenfor Australias fastland. – I områdene rundt Whitsundays får man ikke bade uten våtdrakt, fordi det er stor fare for å bli stukket av giftige brennmaneter, forteller Grytdal.  Foto: privat

 

Grytdal beskriver at hun har erfart at små uhell og vanlige problemstillinger som heteslag, matforgiftning og dehydrering fort kan bli til store utgifter, dersom man ikke har tenkt på forsikring i forkant av reisen. I det mest graverende tilfellet har hun kjennskap til en person som havnet i koma, og som manglet reiseforsikring. Her måtte den pårørende familien selv skaffe midler for å dekke behandling og transport til hjemlandet.

– Jeg fikk vite at det er ekstremt dyrt å sende hjem noen som er død, eller av ulike årsaker ligger i respirator eller lignende. Dersom jeg hadde vært i en ulykke, hvor noe sånt hadde vært utfallet. Så ville en mangelfull reiseforsikring påført familien min en økonomisk byrde som kunne vært unngått, avklarer Grytdal.

JENTETUR: Tonje Gyløien Storli, Bente Wekre, Ida Kristine Grytdal og Guro Hagestuen. Grytdal forklarer at det var her i Kos på en øy i Hellas hun tråkket på en kråkebolle og trengte helsehjelp. – Legen behandlet foten, og fikk ut spissene fra kråkebollen. Jeg tok vare på kvitteringen, og fikk tilbake hele summen på forsikringa med en gang jeg kom hjem, sier Grytdal.  Foto: privatTegn forsikring – unngå katastrofe

Anne Hakvåg i Melhusbanken advarer alle om å forsikre seg selv før ferien. – Du kan bli ruinert, sier hun.


Tips om reise fra Forbrukerrådet

- Blir du utsatt for en ulykke, sykdom eller tyveri i utlandet trenger du en forsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Martin Skaug Halsos ved Forbrukerrådet.


Mener AtB gjør for stor forskjell på by og land

– Vi burde kunne ha bedre tillit til offentlig transport, sier Kristian Sørensen fra Melhus.