Oddveig Margrethe Solberg Øyås og Kirsten Øyås Berg har søkt om å få tak i bruk to boligtomter på Øyås i Melhus for å kunne bygge boliger der. I søknaden bad de om dispensasjon fra landbruks-, nærings- og friluftsområde (LNF) for å kunne fradele to boligtomter.

Ved boligfelt

Det aktuelle området ligger like ved Blekesmarka boligfelt, og i 1984 ble det opprettet grunneiendom med tanke på boligbygging der. Imidlertid satte politikerne av eiendommen til LNF-område i kommuneplanens arealdel.

Frarådet ja

Saken ble sendt ut på høring, og flere offentlige instanser frarådet at politikerne ga dispensasjon. Fylkesmannen mener at boligbygging skal skje i de etablerte tettestedene, og viser til at det vil bli behov for skoleskyss om folk får bygge utenfor etablerte boligfelt.

Videre mener Fylkesmannen at spredtbygd boligbygging vil føre til økt biltrafikk og øke kravet om gang- og sykkelveier. Området der de to søkerne vil bygge, ligger fire kilometer unna Melhus sentrum. Rådmannen var enig i Fylkesmannens vurderinger, og anbefalte Melhus formannskap å avslå søknadene om dispensasjon for de to boligtomtene. I tillegg mener rådmannen at dersom politikerne gir dispensasjon, vil det undergrave arbeidet med sentrumsplanen.

I formannskapets møte satte Berit Wold Fjelle (Ap) på vegne av Ap, H og KrF forslag om at de to søkerne likevel burde få dispensasjon. Begrunnelsen var blant annet at det er boligbygging i området fra før, og at eiendommene er egnet for boligformål. Dessuten mener flertallsgruppa at skole- og barnehagekapasiteten er god. I forslaget er det lagt inn flere vilkår som for eksempel tillatelse fra Statens vegvesen til utvidet bruk av avkjørsel og at det må legges fram dokumentasjon om byggesikker grunn. Forslaget ble enstemmig vedtatt.