– Forleden ble jeg oppmerksom på en med mistanke om blindtarmsbetennelse i Spania. Han ble behandlet og oppfulgt i tre døgn på sykehus. Det kostet 300.000, forteller salgssjef Anne Hakvåg.

Hakvåg har jobbet i forsikringsbransjen i over 30 år, og hun er salgssjef ved Melhusbanken. Hun er opptatt av at folk ferdes trygt, og hun har opplevd mange skjebner. Hakvåg oppfordrer alle til å være oppmerksom på å være forsikret utenlands.

– Prisen på helsetjenester i utlandet er veldig varierende, sier hun. Hakvåg opplyser at en reiseforsikring kan ha ulikt innhold og vilkår. Videre forteller hun at man kommer langt ved å investere i en reiseforsikring mellom ett til to tusen kroner.

– Dersom du kommer ut for noe uten forsikring, kan du ende opp med en regning på flere hundre tusen. Sykdom og helse er de største risikoene, sier hun.

Sykehusene forsikrer seg

Hakvåg trekker frem at hendelsen med personen med blindtarmen i Spania kunne ha rammet hvem som helst, og når som helst. Hun sier at ikke alle er klar over at en kan havne i en så stor økonomisk katastrofe. Ved ulykker i utlandet kan en også risikere at helsepersonell ikke begynner å arbeide med skadde personer, før de har fått en bekreftelse på at vedkommende har en forsikring.

Hun poengterer at bekreftelse på at du har forsikring kan høres drastisk ut, men at det er tilfellet. Hakvåg forklarer videre at det også er viktig at de reisende tar med seg reiseforsikringsbeviset fra sitt forsikringsselskap.

- Dette kortet bekrefter forsikringsperioden din, men det viktigste er at det på kortet er å finne de nødvendige numrene til SOS Internasjonal i Danmark. De bekrefter gyldig reiseforsikring til utenlandsk behandlingssted. Disse har medarbeidere i mange land, og kan bistå i krevende situasjoner, sier hun.

DYRT: En person ble lagt inn på sykehus i Spania, her ble han oppfulgt i tre dager etter mistanke om blindtarmsbetennelse. - Det kostet 300.000, sier Hakvåg.

Forsikring via kredittkort

Hakvåg oppfordrer videre til at en alltid bør bruke kredittkort når en betaler med kort i utlandet. Hun sier at det kan være en risiko å bruke sitt eget debetkort.

- Du vil ikke risikere at noen tømmer kontoen din, kommenterer hun.

- Det er viktig å undersøke vilkårene. I kredittkort et det mange begrensninger, og du skal være oppmerksom på hva som inngår i avtalen, forteller Hakvåg.

Hun forklarer at et kredittkort kan forsikre deg ved helse og sykdom. Videre er hun skeptisk til å kun belage seg på å bare være dekket av forsikringa som inngår i et kredittkortet.

- Forsikring kan for mange være et «tørt» område, men det er viktig å bruke tid på. Dette er tidsbruk som kan hindre senere store tap, opplyser Hakvåg.

Undersøk vilkårene

– Be om å få fullstendige vilkår tilsendt, da ser en fort om det holder mål til den reisen du har tenkt deg ut på, sier hun.

Anne Hakvåg forklarer videre at en tradisjonell reiseforsikring gjennom et forsikringsselskap gjelder hele året, på alle reisene en måtte foreta seg. Denne forsikringa skal gjelde fra både jobb og skole, men den dekker ikke opp om hendelser på jobb og skole.

– Du vil sannsynligvis ikke få noen sykehusutgifter til og fra jobb, men det kan jo hende at du blir utsatt for innbrudd i bilen. En reiseforsikring vil dekke tyveri av reisegods som befinner seg i bilen, forteller hun.

SKEPTISK: Anne Hakvåg fraråder å bare ha reiseforsikringa som ligger i et kredittkort. – Har du reiseforsikring via kredittkort, bør du be om å få fullstendig oversikt på vilkårene, sier Hakvåg.

Dine forpliktelser

En må passe på vilkårene hos forsikringsselskapene. Dersom en har verdigjenstander liggende i bilen, så skal disse ikke ligge synlig. Under bilforsikringsvilkårene vises det til at verdigjenstander må oppbevares i lukket hanskerom eller separat lås og bagasjerom uten vinduer, eller eventuelt i en låst skiboks.

Videre understreker hun at det er ulike vilkår mellom selskapene. Hun forklarer at leverandørene av forsikringer har nokså like produkter, men at det kan være forskjeller på «detaljnivå» som ofte kan variere.

Gjennomgå forsikringene

– Hvert tredje år bør en absolutt ha en gjennomgang av sine forsikringer. Produktene endrer seg og det kan hende at kundens behov har forandret seg, forteller hun.

Anne Hakvåg legger ikke skjul på at forsikringer kan være et tørt område. Likevel poengterer hun at det er viktig å sette seg inn i hva en bør forsikre. Hun sier at det er for seint å gjøre noe med det, hvis skaden allerede har skjedd.

– En skal være bevisst på at ting kan skje, man bør kunne ha løsninger i tilfelle det oppstår problemer, sier hun.

SIKKERHET: Anne Hakvåg opplyser at det er smart å ta med reiseforsikringsbeviset fra sitt forsikringsselskap på reisen. - På kortet finner du blant annet de nødvendige numrene til SOS Internasjonal i Danmark, sier Hakvåg.

Ymse forsikret i utlandet

Videre bør en være oppmerksom på å sjekke opp om landet man skal besøke har fått bemerkninger fra Utenriksdepartementets reiseinformasjon. I mange tilfeller fraskriver forsikringsselskapene seg å dekke deg, dersom du trosser anbefalingene om innreise til urolige land.

– Nå for tiden bør man ta kontakt med sitt forsikringsselskap hvis man eksempelvis skal reise til Tyrkia. Da bør man undersøke om forsikringa gjelder i området man har tenkt seg, forteller hun.

Dersom en reiser til et land som regjeringa fraråder å reise til, skal en være oppmerksom på om forsikringa gjelder.