– Jeg skal ikke holde en forsvarstale for hvorfor vi har høye kommunale avgifter i Melhus. Men noe av forklaringa er at vi er færre i Melhus til å dele på utgiftene og så koster det å opprettholde sju tettsteder, sier Mikal Kvaal (H), leder for komité for teknikk og miljø.

Stor avgiftsforskjell

Svein Otto Nilsen som er fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag, skrev i et leserinnlegg i Trønderbladet på tirsdag at det er nesten 12.000 kroner i avgiftsforskjell mellom kommunene Melhus og Trondheim. Ifølge innlegget er de kommunale avgiftene i Melhus på 21.973 kroner i året mens trondheimerne må ut med 10.053 kroner. Nilsen har for øvrig hytte på Lundamo, og er blant dem som har fått avgift for hytterenovasjon. Etter å ha lest innlegget fra Nilsen, tok komitéleder Kvaal kontakt med administrasjonen i Melhus kommune for å undersøke hva som kan gjøres for å få ned avgiftene i Melhus. Samtidig peker han på at Trondheim har 5,65 promille eiendomsskatt mens Melhus har 2 promille slik at avgiftsbildet kan være et annet.

– På mange områder ser de kommunale avgiftene i Melhus greit ut ser en ser på snittet. Men jeg synes vi betaler for mye for renovasjon og feiing, sier Kvaal.

FRAMTIDSRETTET: Komiteleder Mikal Kvaal (H) mener det er mer framtidsrettet å se på blant annet sammenslåing av brannvesen.

Vil se nordover

Kvaal mener at det handler mye om at det er færre innbyggere i Melhus enn i Trondheim å dele utgiftene på, og han oppfordrer styrene i de interkommunale selskapene om å se etter samarbeidskommuner.

– Jeg mener det er riktig å se nordover, sier Kvaal som da sikter spesielt til Gauldal brann og redning som krever inn feieavgift.

Andre momenter Kvaal nevner, er at Melhus har spredtbygd bosetting og har politisk enighet om at alle de sju tettstedene skal opprettholdes. Dessuten viser han til at Melhus er i gang med oppgradering av avløpsnettet, og at det koster. Kvaal nevner den planlagte avløpsledninga mellom Klett og Løvset som er nødvendig for å løse ut boligbygging på Løvset. Ifølge Kvaal har en grunneier sagt ned til å få avløpsledninga over sin eiendom, og at kommunen vurderer å spørre grunneiere i Trondheim om de kan tenke seg å ha avløpsledninga.

– Trondheim har to renseanlegg mens Melhus har åtte. Dette koster også. Administrasjonen mener at det på sikt er smart å legge ned renseanlegget i Varmbu og føre kloakken til Trondheim, sier Kvaal.

Melhus formannskap vedtok i november i fjor at rådmannen i samarbeid med Trondheim, Malvik, Stjørdal og Skaun, skal utarbeide en mulighetsstudie om interkommunalt samarbeid innenfor infrastrukturområdet som det heter i vedtaket. Kvaal mener et samarbeid med andre kommuner kan være veien å gå for å få redusert de kommunale avgiftene.

Vannavgifta

Trondheim og Melhus har hatt samarbeid om reservevann, og har brukt over en halv milliard kroner på samarbeidet om vann og avløp. Denne utgifta skal dekkes gjennom avgifter, og Kvaal viser til at reservevann er helt nødvendig for å få godkjent Benna som drikkevannskilde.

Renovasjonsavgifta

Renovasjonsavgifta i Melhus er 3597 kroner for en beholder på 140 liter – noe som mange har. I innlegget til Nilsen er det tatt utgangspunkt i en stor beholder, og denne koster årlig 4676 kroner. Også denne avgifta er lavere i Trondheim. Daglig leder Erik Fenstad i Envina sier at renovasjon skjer til selvkost, og at dersom drifta går med overskudd, settes overskuddsmidler i et fond. Fondet fungerer som en buffer om drifta går med underskudd. Fenstad viser også til at Envina har færre å fordele utgiftene på enn Trondheim renholdsverk har.