– Gresset er lite og tynt, og avlinga er dårlig. I fjor var det stappfullt med høy på fire tråder og i år får vi til bare to, sier bonde Halfdan Stendahl.

Hesjedagen

Tradisjonen tro var det hesjedag i prestegårdshagen ved Prestegårdslåna, og været på onsdag var upåklagelig. Nettopp varmt og tørt vær både i vår og i sommer har vært lite gunstig for gressproduksjonen, og som flere steder i landet er avlingen redusert. Arbeidet med å slå gresset og henge det opp til tørk på hesjetrådene gikk derfor raskt unna. Stendahl forteller at høyet skal bli hestefôr.

– Det er bra at de holder på den gamle tradisjonen, sier Isak Støen (12) som sammen med Sverre Olav Stendahl (12) var med på hesjinga.

TOK ET TAK: Sverre Olav Stendahl og Isak Støen syntes det var ok å hesje bortsett fra på motsatt side av hesjetråden for der var det et vepsebol.

Begge syntes det var artig å få være med på hesjinga, og de syntes det var viktig at alle hjalp til.

Hesjedagen var i samarbeid med Melhus bygdekvinnelag og Melhus kommune, og det var også politisk innslag blant hesjerne. Jan Arne Bremnes (KrF) som sitter i kommunestyret og formannskapet raket gress med drevne tak. Bremnes er vararepresentant til styret for stiftelsen.

FLOTT DAG: Sola skinte varmt og det var godt oppmøte. Styreleder Kristine Kaasa Moe var storfornøyd med innsatsen.

Etter hesjinga fikk slåttefolket saltsuppe og søtmat. Styreleder Kristine Kaasa Moe i stiftelsen Prestegårdslåna i Melhus forteller at det tidligere år er servert slåttegrøt, men at det i år ble suppe. Maten var gratis for alle som møtte opp.

Sauer på beite

I tillegg til hestefôr sørger Prestegårdslåna for fôr til andre dyr. Kaasa Moe opplyser at sauer skal slippes på et areal på 1–2 mål. Dette skjer i samarbeid med Opplysningsvesenets fond, og så betaler Bane Nor en del av kostnadene med inngjerding. Flokken er på fire voksne sauer og to lam, og tilhører Halfdan Stendahl og Astrid Sæther som har økologisk landbruk og andelslandbruk i nabolaget.

Miljøvennlig

– Sauene kommer hit så for gjerdet er kommet opp, og de vil gå her på beite. Endelig har vi kommet dit at området blir drevet på en miljøvennlig måte, og gresset vil ikke bli slått med plenklipper. Dyr sulter jo på Østlandet, og Opplysningsvesenets fond er så takknemlig for at vi vil ha sauer på beite her, sier Kaasa Moe.

Mange setter pris på å få se husdyr også i tettbygde strøk, og sauene blir nok et populært innslag. Melhus sentrum er ikke mer urbant enn at det er kort vei til nærmeste eng med beitende husdyr.

Prestegårdslåna har vært gjennom en omfattende restaurering, og arbeidet begynner å nærme seg slutten. Stiftelsen ble opprettet i 2002, og arbeider for å ta vare på kulturminner.