Frykter katten ble avlivet av Mattilsynet

Kvinnens katt forsvant samtidig som at Mattilsynet aksjonerte mot en mann på Leinstrand som etterpå ble tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven.

FAMILIEMEDLEM: Katten Blaze fant seg fort til rette hos familien som også har andre kjæledyr, men nå frykter kvinnen at katten er blitt avlivet av Mattilsynet. Bildet er tatt for en tid tilbake, og katten er derfor litt større nå.  Foto: privat

Nyheter

Tirsdag på nett skrev Trønderbladet om at en 67-åring fra Leinstrand er tiltalt for brudd på dyrevelferdsloven. Saken kommer opp for Sør-Trøndelag tingrett 14. september, og mannen skal ifølge tiltalen ha unnlatt å gi mat og helsehjelp til de mange kattene han hadde. Mattilsynet kom på inspeksjon, og 18 katter ble innfanget. 17 av disse hadde så dårlig helsetilstand at de ble avlivet.


Tiltalt for vanskjøtsel av katter

Leinstranding er tiltalt for å ha unnlatt å gi 25 katter mat og helsestell.

 

Katten forsvant

- Jeg hadde tre katter, og katten som hører til sønnen min ble borte i det tidsrommet Mattilsynet var der. forteller den tiltaltes nabo.

Av hensyn til den tiltalte anonymiseres også navnet til naboen. Hun hadde lest saken om den tiltalte leinstrandingen i Trønderbladets nettavis, og tok kontakt fordi hun lurer på hvor det er blitt av hennes katt. Det hun håper på er at hennes katt var den 18. slik at den overlevde.

Kvinnen forteller at hun kjøpte katten i mai i fjor for 200 kroner, og at katten var frisk og fin da den forsvant.

- Vi visste at gårdeieren som er blitt tiltalt, hadde flere katter. Men ikke så mange som 25. Han fortalte meg at min katt var blitt avlivet og at han hadde fått regning på avliving av den katten. Katten var som et familiemedlem for oss, og mest sannsynlig er den avlivet, sier kvinnen.

Har spurt Mattilsynet

Kvinnen reagerer på at Mattilsynet tok med en katt som ikke hørte til den tiltalte, og at hun ikke har fått vite hvor det er blitt av katten. Den var helt svart bortsett fra litt hvitt på brystet, og hun håper at noen kan gi svar om hva som har skjedd med den.

- Jeg har sendt flere e-poster og får ikke skikkelig svar om hvor det er blitt av katten. Da jeg spurte Mattilsynet, sa de at jeg kunne fremme krav om erstatning. Men da måtte jeg ha kvittering på at jeg hadde kjøpt den, og hvem har slike kvitteringer? Katten var ikke chippet, men det er ikke krav om det, sier kvinnen.

Mattilsynet svarer

Mattilsynet viser til at saken skal opp for retten, og at de ikke har lov til å uttale seg om saken mens den pågår. Seksjonssjef/veterinær Heiko Paulenz sier også at Mattilsynet på grunn av taushetsplikten ikke vil uttale seg om hva som kan ha skjedd med naboens katt.

Derimot vil seksjonssjefen på generelt grunnlag si hva som skjer med katter som Mattilsynet henter ved inspeksjon.

- Det hender av og til at vi griper inn for å stoppe brudd på dyrevelferdsloven. Innfangede katter undersøkes for å se om de har øretatovering eller chip, og merking kan si oss hvem eieren er. Kattene tas med til en smådyrklinikk som undersøker kattene, og vi følger rådene fra smådyrklinikken. Hvis kattene er friske, blir de omplassert om vi ikke vet hvem eieren er og vi har avtale med flere organisasjoner. Om smådyrklinikken anbefaler avlivning, blir de avlivet, sier seksjonssjef/veterinær Heiko Paulenz.


Skremt katt i Melhusvegen

- Kom nok ned da den ble sulten

Eier savnet katta si natt til tirsdag.

 

Paulenz understreker at Mattilsynet er genuint opptatt av dyrevelferd, og han påpeker at enhver person er forpliktet etter dyrevelferdsloven til å varsle fra dersom dyr lider. Varselet kan folk gi enten direkte til Mattilsynet eller til politiet.


Ta vare på katten din!

Leserinnlegg om katter

 

Mange ville katter

- Det er et problem over hele landet at det er mange ville katter. Vår sterke anbefaling er at katteeiere bør sørge for å få katten chippet, vaksinert og sterilisert. Katter kan klare seg ute i flere år om de har tilgang til mat, men det vi ser at mange katter som går lenge ute, har mange parasitter og andre sykdommer slik at de ikke har et godt liv. En katt som ikke får regelmessig næring og stell blir sjeldent mer enn 1 1/2 år, sier Paulenz.


Hjelp hjemløse katter

Leserinnlegg: Det er titusener av hjemløse katter i Norge. De er ikke tilpasset den norske vinteren, og mange omkommer etter store lidelser