- De burde ha hugget ned en del trær langs linja. Dersom Rørosbanen fortsatt skal gjøre seg fortjent til tittelen som en av Norges fineste togturer, forteller Evensen.Trønderbladet ble med Eva Evensen på tur til Røros. Hun har aner fra Hovin og Ørland, men er bosatt på Tiller. Evensen er godt utreist, og kan beskrive Rørosbanen som en fin tur. Samtidig poengterer hun at det var litt dårlig utsikt enkelte steder.

FASJONABELT: Her renner den mindre elva Sokna inn i Gaula, ved brua under E6 på Støren.
IVRIG: Eva Evensen fikk et godt inntrykk av Røros. Hun synes at bergstaden var et godt egnet reisemål. Foto: Fredrik Lien

Anbefaler turen

Selv om banen har begynt å gro litt igjen, kan hun likevel anbefale turen for andre. Evensen legger til at hun ikke tror at så mange er klar over at en liten ferietur, ikke behøver å være lenger unna.

- Man trenger ikke å dra så langt, for å oppleve noe annerledes, sier Evensen.

Tidligere har Evensen mye erfaring fra å bo ved sjøen. Hun har bodd i Oslo, Fredrikstad, Halden, Rissa og Ørland. Ved siden av bodde hun i en tid ved Elverum gjennom Forsvaret, her trivdes hun ikke så godt.

NATURSKJØNT: Fra sporet kan en skimte både fossefall, bekkefar, fjell og vidder.
AVSLAPPET: Evensen nyter turen med variabel internettdekning. – Av og til er det litt godt uten dekning også, sier hun.

Følelsen av Flåklypa

- Jeg følte meg veldig innestengt i Elverum, fordi det var ikke noen sjø der. Det er ikke noen fjord ved Røros heller, men her likte jeg meg. Jeg får litt følelsen av Flåklypa, forteller hun.

Evensen overnattet ved Bergstadens Hotel, videre benyttet hun anledningen til å dra på byvandring. Her lærte hun mye om Røros, og om bergstadens utsprang.

- Jeg var ikke kjent med at svenskene hadde brent ned Røros så mange ganger. Eller at kirka ble bygget av stein, i tilfelle svenskene skulle komme igjen, sier Evensen.

HERSKAPELIG: Røros kirke ble etter hvert bygget av stein etter at svenskene brant ned byen. Kirka ble bygget av stein for å være bedre rustet mot angrep fra pyromane svensker.
UTSIKTSPUNKT: Røros kirke er enkel å legge merke til fra mange punkt. Her vandrer Evensen i det som ble omtalt som den fattige delen av Røros.

Eksotisk kirke

Røros kirke kan gi en følelse av romersk stil. Materialene i bygget er i stor grad bygget på stein. Kirka er i tillegg utsmykket med treverk som skal ligne marmor. Slik at treverket har blitt malt på for å etterligne stein av marmor.

- Jeg er glad vi ikke har plikt til å være i kirka lengre. Det var rart å høre at folk hadde sin egen plassering i kirka, ut fra sin sosiale status. De mest fattige måtte sitte ved sidegalleriet opp under taket, opplyser Evensen.

ROMSLIG: Røros kirke er en av Norges største kirker. Før i tida ble de mest fattige stuet inn på de øvre sidegalleriene. De skulle helst ikke bli eksponert, men det var likevel plikt for å høre på presten.
GRENSEPUNKT: Her ved fylkesveg 30, et steinkast mellom Haltdalen og Singsås sentrum, finner vi grensa mellom Midtre Gauldal og Holtålen kommune.

Lukt av svovel

Det oser svovelkis og gammel historie av Røros. Byggestilen og landskapet er unikt. Røros er som et levende museum. Trange gater, et veletablert næringsliv og spennende kulturskatter, er noe av det bergstaden kan by på.

- Det er en særnorsk følelse ved å være her, sier Eva.

Gjennom bergstadens gamle gater farer moderne biler. Videre hører vi språk fra både nært og fjernt. Tiden går sakte, det er ingen som løper for å rekke en buss eller haster seg i vei til et møte.

ELEGANT: Rørosbanen regnes som 382 kilometer lang fra Hamar til Støren. Ifølge Nettavisen ble banen i 2010 kåret til Norges syvende vakreste togtur.

Stemning

- Alt av betjening som jeg har møtt har bare vært hyggelig. Det har heller ikke vært noen innpåslitne selgere. Alt har bare vært rolig og behagelig, forteller Evensen fornøyd.

Evensen gir tydelige tegn på at hun trives ved bergstaden. Ved siden av er hun imponert over alle aktivitetene hun kunne begi seg ut på. Røros kunne skilte med gruvevandring, padling, kajakk, kano, byvandring, kanefart, ølsmaking og utflukt med firhjuling.