Stopper fisket øverst i Gaula og i sidevassdrag

Det er nå så lite vann i Gaula at styret for Gaula fiskeforvaltning er alvorlig bekymret, og fiskere er skuffet over bortkastede penger.

Mohammad Ali, Ali Shakhzadeh og Sakhidad Kazemi står nede på elvebunnen. Svært lite vann renner forbi jernbanebrua. 

Nyheter

Vannstanden i Gaula er blitt så lav at styret for Gaula fiskeforvaltning fredag stoppet fisket i øvre del av Gaula. Stansen gjelder fra oppstrøms utløp Hulta i Haltdalen.

Dessuten er fisket i sidevassdragene Bua, Fora og Sokna også stanset.

Høyst uvanlig

Styret melder på Gaula natursenters nettside at Gaula er inne i en høyst uvanlig situasjon, og at styret ikke er bekvem med situasjonen.

- Vannføringen er ekstremt lav og fisken tvinges til å stå tett samlet i de kulpene som er igjen, melder styret.

Trønderbladet skrev i juni at vannstanden i Gaula var så lav at Gaula fiskeforvaltning for første gang i historien måtte innføre såkalt lett fiske. Dette innebærer restriksjoner når det gjelder redskapsbruk. Når vannføringa forbi Gaulfossen går under 25 kubikkmeter i sekundet, kan Gaula fiskeforvaltning innføre lett fiske. Nå er vannføringa så liten at den knapt er registrert på diagrammet til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


Innfører fiskerestriksjon i Gaula

Vannstanden i en av Norges beste lakseelver er så lav at det er kun tillatt med lett fiske, og det har Gaula fiskeforvaltning aldri opplevd i juni.

 

Laksene klarer til dels å komme seg oppover Gaula, men blir stående i stim. Silje Anita Bye fortalte til Trønderbladet at hun så 20 lakser stå i en stim under Osøybrua. Noe lignende hadde hun aldri før sett. Det skal også ha blitt sett ansamling av laks ved Udduvollbrua.


Så 20 lakser under Osøybrua

Se video av det uvanlige synet i Gaula


Ifølge laksebørsen tas det laks i Gaula, men mange av laksene er små. Unntaket er en laks på 13,8 kilo som ble tatt i dag søndag på flue ved Melhus sentrum. Hittil i juli er det tatt 265 lakser. Omtrent halvparten av årets lakser er satt ut igjen.

Skuffet over fisket

Fiskere har kommet til Gaula i håp om å få storlaks på kroken, og noen må dra skuffet hjem. Trønderbladet møtte tre fiskere ved Frøsetbrua på Støren i dag søndag.

- Vi har betalt nesten 1000 kroner for å få fiske her, men har ikke fått en eneste laks. Laksen hopper og spretter, men er umulig å få på kroken, sier Mohammad Ali, Ali Shakhzadeh og Sakhidad Kazemi som hadde tatt turen fra Tynset for å prøve seg på laksefiske i Gaula for første gang.

Det er såvidt det renner vann i Gaula ved Frøsetbrua og jernbanebrua, men det vaker fisk der.

En kan gå tørrskodd under det ene partiet av jernbanebrua. 

 

- Vi pleier å dra til Kyrkseterøra for å fiske torsk, men denne gangen skulle vi prøve oss på laksefiske. Fisket burde ha vært stanset når det er så lite vann i elva, og vi var ikke klar over at det var så lite vann i Gaula, sier Ali.

Fiskerne har forståelse for at Gaula fiskeforvaltning ikke rår over været, men mener at de burde ha fått beskjed om at det er så lite vann i Gaula.

Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme regn i løpet av søndag kveld og natt til mandag, men så er det ventet solrike og varme dager igjen. Gaula fiskeforvaltning melder at stopp av fiske i øvre del av Gaula gjelder inntil det kommer nedbør av betydning.

- Håper det er forståelse for disse tiltakene, heter det på nettsiden.

Trønderbladet har ikke lyktes i å få tak i Torstein Rognes som er daglig leder for Gaula fiskeforvaltning.