Vannstanden i Gaula er blitt så lav at styret for Gaula fiskeforvaltning fredag stoppet fisket i øvre del av Gaula. Stansen gjelder fra oppstrøms utløp Hulta i Haltdalen.

Dessuten er fisket i sidevassdragene Bua, Fora og Sokna også stanset.

Høyst uvanlig

Styret melder på Gaula natursenters nettside at Gaula er inne i en høyst uvanlig situasjon, og at styret ikke er bekvem med situasjonen.

- Vannføringen er ekstremt lav og fisken tvinges til å stå tett samlet i de kulpene som er igjen, melder styret.

Trønderbladet skrev i juni at vannstanden i Gaula var så lav at Gaula fiskeforvaltning for første gang i historien måtte innføre såkalt lett fiske. Dette innebærer restriksjoner når det gjelder redskapsbruk. Når vannføringa forbi Gaulfossen går under 25 kubikkmeter i sekundet, kan Gaula fiskeforvaltning innføre lett fiske. Nå er vannføringa så liten at den knapt er registrert på diagrammet til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Laksene klarer til dels å komme seg oppover Gaula, men blir stående i stim. Silje Anita Bye fortalte til Trønderbladet at hun så 20 lakser stå i en stim under Osøybrua. Noe lignende hadde hun aldri før sett. Det skal også ha blitt sett ansamling av laks ved Udduvollbrua.

Ifølge laksebørsen tas det laks i Gaula, men mange av laksene er små. Unntaket er en laks på 13,8 kilo som ble tatt i dag søndag på flue ved Melhus sentrum. Hittil i juli er det tatt 265 lakser. Omtrent halvparten av årets lakser er satt ut igjen.

Skuffet over fisket

Fiskere har kommet til Gaula i håp om å få storlaks på kroken, og noen må dra skuffet hjem. Trønderbladet møtte tre fiskere ved Frøsetbrua på Støren i dag søndag.

- Vi har betalt nesten 1000 kroner for å få fiske her, men har ikke fått en eneste laks. Laksen hopper og spretter, men er umulig å få på kroken, sier Mohammad Ali, Ali Shakhzadeh og Sakhidad Kazemi som hadde tatt turen fra Tynset for å prøve seg på laksefiske i Gaula for første gang.

Det er såvidt det renner vann i Gaula ved Frøsetbrua og jernbanebrua, men det vaker fisk der.

En kan gå tørrskodd under det ene partiet av jernbanebrua.

- Vi pleier å dra til Kyrkseterøra for å fiske torsk, men denne gangen skulle vi prøve oss på laksefiske. Fisket burde ha vært stanset når det er så lite vann i elva, og vi var ikke klar over at det var så lite vann i Gaula, sier Ali.

Fiskerne har forståelse for at Gaula fiskeforvaltning ikke rår over været, men mener at de burde ha fått beskjed om at det er så lite vann i Gaula.

Ifølge Meteorologisk institutt kan det komme regn i løpet av søndag kveld og natt til mandag, men så er det ventet solrike og varme dager igjen. Gaula fiskeforvaltning melder at stopp av fiske i øvre del av Gaula gjelder inntil det kommer nedbør av betydning.

- Håper det er forståelse for disse tiltakene, heter det på nettsiden.

Trønderbladet har ikke lyktes i å få tak i Torstein Rognes som er daglig leder for Gaula fiskeforvaltning.