En fottur til fossen kan være verdt et forsøk

Gaulfossen er ikke blant Norges største, men er absolutt verdt en fottur.

VED FOSSEN: En skotsk turist kikker på den sørlige delen av Gaulfossen.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

HVIL: Nede ved Gaula er det satt opp en benk der en kan sitte og skue utover Gaula.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Nyheter
Elvevannet i Gaula må gjennom et trangt juv med jettegryter, og nettopp juvet skaper en foss som kan være spektakulær.

SMALT: Gaulfossen er som ei kløft og litt lenger nede er det jettegryter. Bildet er fra en festival for elvepadlere tidligere i år.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

Fossen buldrer naturligvis mest når det kommer smeltevann fra fjellet eller ved store nedbørsmengder, men ellers er den også en fin opplevelse. Det er ikke så langt å gå for å komme seg til fossen. En tar av til fylkesveien som går av fra E6 i Fosskrysset, og følger den fram til Gaulfossbrua. Like før brua er det mulig å parkere bilen og der starter stien som går ned til elva.


Frisk tur i Gaulfossen

Kajakkpadlere konkurrerte i Gaula, og erfarte at elva kan være både stille og barsk.

 

Tidligere var en sti langs Gaulfossen mye brukt, og underveis kunne en se spor fra bygging av jernbanelinja. Denne stien nås lettest ved å kjøre langs fylkesveien som går parallelt med E6 retning nordover (ta av fra E6 i Fosskrysset). Fra fylkesveien går det en vei ned til Gaula.


KULTURMINNE: Langs Gaulfossen går stien kalt Gammellina, og der finner en kulturminner som forteller om jernbanebygging på Hovin.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

Etter at steinsprang førte til at det ble vanskelig å komme seg fram langs elva, ble folk frarådet å velge denne. I nordlig ende finner en kulturminner fra da jernbanelinja ble bygd.


TILRETTELAGT: Stien ned til Gaula er formet som trappetrinn.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

En lettgått sti går ned fra østsida av Gaulfossbrua. Det er mulig å parkere i veikanten. Derfra går stien ned til elva mellom åkeren og skogen.

VED FOSSEN: Gaulfossbrua er også verdt et syn.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

 

En må regne med litt klatring på steiner for å komme bort til juvet, og denne delen av turen er ikke så egnet for små barn. I området er det flere stier, og en sti går langs elvebredden i sørlig retning. Ved stien ser en eksempel på flommarkskog.

PREGET: Gaula er flomstor i perioder og det kan sette sitt preg på vegetasjonen langs elva.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Innfører fiskerestriksjon i Gaula

Vannstanden i en av Norges beste lakseelver er så lav at det er kun tillatt med lett fiske, og det har Gaula fiskeforvaltning aldri opplevd i juni.