Åtte fikk bruksforbud for tilhenger etter kontroll

Statens vegvesen har hatt kontroll på Ler, og det viste seg at bilister med tilhengere ikke hadde alt på stell.

Dette var en av tilhengerne.  Foto: Statens vegvesen

Nyheter

En kontroll Statens vegvesen Trøndelag hadde på Ler torsdag kveld, viste at ikke alt er i orden når det gjelder tilhengere. Ifølge ei melding fra vegvesenet, ble det utstedt åtte bruksforbud for tilhengere.

- Dette på grunn av overlast, dårlig lastsikring, manglende førerkort for tilhenger og dårlig teknisk tilstand, opplyser vegvesenet.

Inspektør Annette Negaard forteller at kontrollen ble holdt på E6 i Ler sentrum, og at 40-50 bilister med enten campingvogn eller annen tilhenger ble vinket inn til kontroll.

Én anmeldelse

Kontrollen førte til at én ble anmeldt til politiet fordi vedkommende ikke hadde førerkort for tilhenger.

Når bilister får bruksforbud for hengeren, må det påpekte forholdet rettes opp før de kan kjøre videre. Negaard forteller at eksempler er manglende lys.

- Hvis du kjører med tilhenger som mangler bremselys, blir det anmeldelse til politiet om en blir stoppet, forklarer Neegaard.

Mangler en førerkort for bruk av hengeren, må en ifølge Neegaard få en som har riktig type førerkort til å kjøre hengeren videre.

  Foto: Statens vegvesen

Inspektøren sier at et typisk problem når folk er ute og kjører med tilhenger, er at det enten mangler lys eller brems på hengeren. Alle hengere over 750 kilo må ha bremser.

Gode råd

Sommeren er gjerne høysesong for bruken av ulike type hengere. Inspektøren har flere gode råd å gi:

- Se etter i vognkortet hva det står om hvor tung tilhenger bilen din kan trekke. Statens vegvesen har også en app der du kan skrive inn hvilken bil du har og hvilken henger du planlegger å trekke. I appen kan du se om bilen din kan trekke tilhengeren. Folk må også sjekke om lysene er i orden på tilhengeren, og det er viktig å sjekke vekta på tilhengeren. På for eksempel Sandmoen og Sluppen er det vekt der en kan sjekke tyngden på tilhengeren, sier Negaard.

Bilbelte

Vegvesenet hadde også fokus på bruk av bilbelte. Negaard sier at i underkant av 500 ble kontrollert, og at kontrollen førte til at ett bilbeltegebyr ble utskrevet.