Så bjørnen på viltkamera

Det interkommunale skadefellingslaget mistet sporet av bjørnen som har tatt sauer i Midtre Gauldal og i Holtålen, i en bekk.

I OMRÅDET: En slagbjørn har tatt sauer i Midtre Gauldal og Holtålen.  Foto: Illustrasjonsfoto: Berit Roald i NTB, NTB Tema

Nyheter

Det interkommunale skadefellingslaget har i flere dager jaktet på bjørnen som har herjet i Midtre Gauldal og Holtålen. Leder for laget, Geir Morten Granmo, fortalte før helga at det så ut til at det er samme bjørn som er på ferde, og at denne bjørnen stort sett spiser bryst og jur av sauene. Granmo opplyste da at det er dokumentert bjørneskade på fem sauer i Midtre Gauldal og to i Holtålen.

Jakta har så langt ikke gitt noen fangst, og det viser seg at det ikke er så lett å få bjørnen på skuddhold. At den beveger seg i området, ble klart etter at et viltkamera ble studert.


Lurer på hvor slagbjørnen i Singsås og Holtålen er

En bjørn fortsetter å spise på sauer i Singsås og Holtålen og skadefellingslaget har mistet sporet av den.

 

– Vi hadde bjørnen på viltkamera i Haltdalen natt til søndag da den besøkte et tidligere registrert sauekadaver, forteller Granmo.

Utvidet fellingstillatelse

Fylkesmannen ga fellingstillatelse for bjørnejakt, og fellingstillatelsen gikk ut sist fredag. Granmo opplyser at skadefellingslaget har bedt om forlengelse av fellingstillatelsen, og har fått ja til dette.

– Vi fikk nytt løyve og utvidet dekningsområdet til også å gjelde Selbu. Bjørnen ble sporet i ni timer fra Haltdalen til Selbu uten at vi kom innpå den og vi måtte gi oss. Den gikk da ut i en bekk og vi fant ikke ut hvor den hadde gått opp igjen, opplyser Granmo.

Fellingstillatelsen gjelder nå til 2. juli klokka 12. I brevet fra Fylkesmannen der videre fellingstillatelse er gitt, står det at det i Holtålen og Midtre Gauldal slippes 24.500 sau og lam på beite.

Jaktlaget har benyttet ulike metoder for sporing av bjørnen som jakt i terrenget, lytteposter og slådding av veier for å avdekke spor om bjørnen krysser veien.


Fant aldri bjørnehiet

Etter at bjørnen var skutt på en jaktpost i Midtre Gauldal, forsøkte Statens naturoppsyn å spore tibake til bjørnehiet.

 

Dersom folk finner spor etter bjørnen eller kadavre, vil skadefellingslaget eller kommunen gjerne ha beskjed.

– Vi er nå avhengige av ferske observasjoner før det blir gjort aktivt fellingsforsøk igjen, forklarer Granmo.


Vil ikke offentliggjøre rovdyrjegerne

Jakt på rovdyr er så betent, at Midtre Gauldal kommune bevisst velger å holde en lav profil for sitt skadefellingslag.

 

Før helga sa Granmo at det er funnet DNA fra bjørnen i form av hår, men at prøven ikke blir analysert før mars eller april neste år slik at det foreløpig er uklart om det er en kjent bjørn som har vandret blant annet i Singsås. I april ble en bjørn skutt som forebyggende tiltak. Denne ble også observert på et viltkamera.


Får felle to ulver i Midt-Norge

Til sammen skal 26 ulver felles i lisensjakta utenfor ulvesonen.

 

Holtålen og Røros har for øvrig fått fellingstillatelse for ulv.


 

Tidligere somre er det funnet sauer med skader fra ulveangrep både i Midtre Gauldal og i Melhus.


Bråstopp i ulvejakta?

En stopp i ulvejakta i tre år, vil si at vi vil ha over 200 ulv i norsk natur om noen få år, mener Kari Åker og Frank Røym fra Sør-Trøndelag Bondelag.