Kunstig blod, svette og tårer for Røde Kors

Melhus Røde Kors fikk nyttig trening og en fjerdeplass.
Nyheter

Bilulykke, avkuttede fingre og skuddskade var noe av det som rammet Berkåk sentrum da distriktsmesterskapet for Hjelpekorps ble arrangert i Rennebu. Laget fra Oppdal gikk av med seieren, for andre år på rad. Orkdal Røde Kors og Trondheim Røde Kors tok andre- og tredjeplass.

Pallplass var akkurat utenfor rekkevidden for laget fra Melhus Røde Kors, som havnet på fjerdeplass.

– Mye av det vi har blitt utfordret på i løpet av helgen er noe av det frivillige i Hjelpekorpset gjør daglig. Det er elementer vi kan møte på i forbindelse med leteaksjoner, sanitetsvakter eller andre oppdrag vi rykker ut på, forteller Pål Seem, lagfører på laget fra Melhus Røde Kors Hjelpekorps.

Laget besto av Pål Seem, Kine Almås, Catrine Almås, Frida Bratland og Odin Røstum Stabell.


Hjelper syklistene i Den store styrkeprøven

I Soknedal er det hjelp å få for sulte og skadde syklister.

 

Selv om det ikke ble pallplass på gjengen fra Melhus, er Seem og resten av laget godt fornøyd med helgen. Mesterskapene som arrangeres for de frivillige i Hjelpekorpset, er primært en arena hvor det kan øves på realistiske scenarioer.

– Røde Kors skal være i beredskap for de utfordringer som skulle komme. Da er det viktigst for oss i Melhus Røde Kors å kunne øve på realistiske situasjoner som kan møte oss i vår hverdag som frivillige i Hjelpekorpset, sier Seem.


Slik var påska for Sør-Trøndelag Røde Kors

– Det har vært en travel påske samlet sett

Den store utfarten i påskefjellet førte til at Røde Kors Hjelpekorps fikk litt å henge fingrene i.

 

Reelle situasjoner

En av de 10 postene lagene fikk brynet seg på under mesterskapet handlet om en skuddskade med to involverte personer. Lagmedlemmene ble sendt inn i skytebanen på Berkåk til lyden av et skudd som gikk av, og de måtte så orientere seg om situasjonens faregrad og skadeomfang. I en kjellerdør ble de møtt av en blodig markør som spilte aggressiv og sjokkskadd. Innenfor døren befant det seg en annen markør, som hadde et skuddsår i leggen.

– Utfordringen vi møtte på denne posten var at vi ikke visste hvilket lokale vi var på vei inn i. Vi hørte et skudd, men visste ikke at det handlet om øvelsesskyting på bane. Det kunne vært en mye farligere situasjon for våre mannskaper, enn det viste seg å være. Vi må alltid tenke på egensikkerhet i slike situasjoner. Dette er noe som er en del av vår hverdag i Hjelpekorpset, sier Seem.

Røde Kors leter oftere etter demente eldre, psykisk syke og mennesker med økt selvmordsfare, enn turgåere som har gått seg bort. De siste 3–4 årene har Sør-Trøndelag Røde Kors opplevd å i langt større grad enn tidligere bli kalt ut på leteaksjoner etter savnede med økt selvmordsrisiko, eller folk som av ulike årsaker ikke kan ta vare på seg selv. Det dreier seg da ofte om folk som går seg bort med vilje og som ikke vil bli funnet.

Livreddende kompetanse

Distriktsmesterskapet for Hjelpekorps arrangeres hvert år, og består av to deler. På fredagskvelden var det orienteringsløp, hvor det er særlig fokus på bruk av kart, kompass og terrengferdigheter. På lørdag ble det avholdt en ringløype med 10 førstehjelpsposter i Berkåk sentrum. Det er Rennebu Røde Kors Hjelpekorps som arrangerte årets mesterskap.

– Treningen de frivillige får under dette mesterskapet, får de ikke ellers i året. Lagene får brynet seg på 10 ferdige poster med øvelser i førstehjelp, psykososial førstehjelp, søk og redning, samt praktiske hjelpekorpsfaglige øvelser. Her er det lov å gjøre feil, slik at både lagene og den enkelte livredder kommer styrket ut av det. Ved å øve sammen på denne måten så vedlikeholder og tilegner vi oss livreddende kompetanse, samtidig som vi har det veldig gøy, sier distriktsmesterskapets leder Ola Krokstad.

Vinnerlaget fra Oppdal Røde Kors skal nå konkurrere mot de beste hjelpekorpsene i landet på norgesmesterskapet i Bergen 7.–9. september.