Produksjonen av skogplanter i Trøndelag skal effektiviseres, og to planteskoler blir til én. Det plantes like mye skog i Sør-Trøndelag som i Nord-Trøndelag. Likevel velger Skogselskapet å flytte all produksjon av skogplanter nord for Namsos.

I fjor ble det produsert 5,2 millioner planter av gran og furu for det trønderske markedet. Rundt 1/4-del kom fra Skjerdingstad. All produksjon blir nå flyttet til planteskolen ved Kvatninga i Overhalla. Både her og på Skjerdingstad er det Skogplanter Midt-Norge AS som driver produksjon, et heleid datterselskap av Skogselskapet Trøndelag, som eier begge planteskolene. Ingen andre produserer skogplanter i Trøndelag.

Bygger opp i Overhalla

I fjor ble det investert 20 millioner kroner ved anlegget i Kvatninga, til ny driftsbygning og ny produksjonslinje. Kapasiteten er stor nok til å ta hånd om hele det trønderske markedet.

Produksjonsleder Steinar Fjesme ved Skjerdingstad planteskole sier at nedleggelsen ikke kommer overraskende, og at det i flere år har vært signalisert at man ønsker å prioritere anlegget i Overhalla.

– For de ansatte er det en utrivelig situasjon. Med bakgrunn i den jobben vi har gjort kjennes det litt urettferdig at vi blir lagt ned. Vi synes det er behov for oss. Planteprodusentene mister litt av kontakten med kundene og skogmiljøet. Det har også vært knyttet spenning til hvor skogeiere og skogplantere kan hente planter, sier Fjesme.

Neste års planter er sådd, men en femårig leiekontrakt går ut i juni 2019, og da blir det slutt ved Skjerdingstad. Det arbeides med lokale lager av skogplanter, men daglig leder i Skogplanter Midt-Norge, Per Olav Grande, sier det er for tidlig å uttale seg om hva som blir nærmeste hentested for Melhus og Midtre Gauldal kommuner.

– Det blir samme utvalg av skogplanter som før, og vi skal betjene markedet i Sør-Trøndelag akkurat som tidligere, sier Grande.

Sjøl om det er 240 kilometer mellom Skjerdingstad og Overhalla tror han tilbudet vil bli bra i hele fylket.

– Godt utført arbeid

Han forstår at de ansatte reagerer på nedleggelsen, og sier de har gjort et godt arbeid.

– Vi har dyktige medarbeidere på Skjerdingstad, og de har gjort en enestående jobb. Flere har arbeidet her i 20-30 år, så det er stor kompetanse som ligger her, sier Grande.

Når det gjelder planter til juletrær har Skjerdingstad levert edelgran til store deler av landet. For 15 år siden startet de produksjon av sommerblomster for å sikre lønnsom drift ved anlegget.

Tilbud om ny jobb

Alle de ansatte har fått tilbud om jobb ved Kvatninga, men ingen har takket ja.

– Det er en alderssammensetning hos de tre faste ansatte som gjør at de har mulighet for tidligpensjon. Men en av dem er jobbsøker, og sesongarbeiderne har skaffet seg eller er i ferd med å skaffe seg annen jobb, sier Per Olav Grande.

Planteskolen på Skjerdingstad startet i 1946. Produksjonsleder Steinar Fjesme har hatt sitt daglige arbeid her siden 1987.

Prispress

Daglig leder Per Olav Grande sier det er stort press på prisen på skogplanter.

– Det finnes ikke økonomi til å opprettholde to produksjonsanlegg i Trøndelag. Sjøl om behovet for skogplanter er stabilt, og kanskje vil gå opp på sikt, er vi tvunget til å omstrukturere. Det er kostbart å oppgradere anleggene, og vi bruker mye penger på vedlikehold og forsikring, sier Grande. For skogforyngelsen i Trøndelag tror ikke Grande at nedleggelsen ved Skjerdingstad vil få negative konsekvenser.

Roald Eriksen er juletreprodusent på Bjørkmyr i Trondheim, og har hvert år hentet mellom to og tre tusen planter på Skjerdingstad. Han setter pris på nærheten og muligheten for rådgivning.

– Det er enkelt å komme hit, og gjennom den tette kontakten med produsenten er det lett å få råd, og gi tilbakemeldinger, sier Eriksen. Han håper det kommer på plass et hentested i nærheten som kan erstatte Skjerdingstad.

Eiendommen selges

Skogselskapet Trøndelag vil selge eiendommen på Skjerdingstad. Her er også 80 dekar dyrka jord og 330 dekar skog og utmark i Vassfjellet. Øya videregående skole leier i dag dyrkajorda. Daglig leder Rannveig Kristiansen sier det kan bli aktuelt å dele opp eiendommen til flere kjøpere.

– Når det gjelder området der planteskolen ligger er vi i dialog med en aktuell kjøper, men det er altfor tidlig å si noe om utfallet. Resultatet av denne dialogen vil også avgjøre om eiendommen blir lagt ut for salg eller ikke. Øya videregående skole er interessert i å kjøpe de arealene de leier i dag, pluss skogen. Ellers har vi ingen andre interessenter som har meldt seg ennå, sier Kristiansen.

Eiendommen er regulert til næringsformål, men Kristiansen kan ikke å si hvilken framtidig bruk anlegget vil få. Hun regner med en avklaring innen 2020.

Anlegget på Skjerdingstad er under utfasing, og det preger investeringene de siste åra. Per Olav Grande (til venstre) er daglig leder i Skogplanter Midt-Norge AS, mens Steinar Fjesme er produksjonsleder ved Skjerdingstad planteskole. Foto: John Lerli
Per Olav Grande sier at det plantes like mye skog i Sør-Trøndelag som i Nord-Trøndelag. Likevel velger Skogselskapet å flytte all produksjon av skogplanter nord for Namsos. Foto: John Lerli
Roald Eriksen satser på edelgran til juletreproduksjon. Fra og med neste sommer må han hente planter et annet sted enn på Skjerdingstad.