Hytteeiere i Melhus er oppgitt over at det flyter med søppel rundt containere for hytterenovasjon.

Daglig leder Erik Fenstad i Envina som eies av Melhus og Midtre Gauldal, mener at en viktig årsak til at søppel flyter rundt containere er at folk kaster avfall på feil måte.

- Egentlig halvfull

– Containeren som står innenfor bommen på Lundamo var ganske nylig tømt. Hvis folk fyller bare via den ene luka kan det bli søppel som henger ut av luka. Da kan fugler og andre dyr få tak i søpla og dra den utover. Det samme gjelder hvis folk setter igjen søppelsekker utenfor containeren, sier Fenstad.

Fenstad sier at containeren der det hang søppel ut av luka, egentlig var halvfull.

– Dessuten må folk bli flinkere til å sortere avfallet. Det lå mye glass og metall utenfor containeren, og ved alle hyttecontainere er det en egen container for glass og metall. Hvor mye feilsortering folk gjør, vet vi ikke ennå siden vi ikke har gjort noen plukkanalyse. Men hvis det er samme mønster for hytteavfall som det er for husholdningsavfall kan sorteringa bli bedre, sier Fenstad.

Ikke regelmessig

Fenstad mener at hytteeiere som ser at containere er fulle, vil finne et telefonnummer de kan ringe for å varsle.

- Vi tømmer veldig ofte, og hovedinntrykket er at vi tømmer hyppig nok. Containerne tømmes ved behov. Hyppigheten vil avhenge av om det er for eksempel påske og pinse der mange er på hytta. Om høsten kan det være at det ikke er behov for å tømme så ofte fordi folk er sjeldnere på hytta, sier Fenstad.

Når det gjelder plassering av containerne, er disse ifølge Fenstad plassert et stykke unna friluftsområder. Samtidig skal containerne stå i nærheten av hyttene.

Ulik avgift

Verdal og Levanger har innført differensiert avgift der det er redusert avgift for dem som har minst to kilometer fra bilvei til hytta.

–Denne ordninga kjenner jeg ikke til, og må undersøke dette før jeg kan si om noe lignende er aktuelt her. Formelt sett er det kommet fem klager på hytterenovasjon. Hvis folk er misfornøyd med hytterenovasjon, teller ikke det som klage i forvaltningslovens forstand, opplyser Fenstad.

Fenstad mener at forslaget fra Midtre Gauldal om et kortsystem, kan gjøre det for komplisert for folk å få kastet søppel.