Tidligere i vinter fikk rådmannen og administrasjonen flengende kritikk av politikerne i kommunestyret. Det skjedde da kommunen måtte bevilge 8,4 millioner kroner ekstra til byggingen av Soknes barnehage. Dette fordi administrasjonen hadde satt av en altfor liten sum i budsjettet til byggingen av barnehagen.

FIKK BEHOLDE KOMITEEN: Frps Roger Refseth la inn et motforslag, som ble enstemmig vedtatt. Dermed beholdes byggekomiteen, som han er leder for. Men nå skal de involveres i kommunens byggeprosjekter på et tidlig tidspunkt, slik at de kan kontrollere at prosjektene holdes nede på et beskjedent nivå for å spare penger.

Raste mot administrasjonen

– Vi er ikke så rike her i kommunen, at vi kan leke oss med slike tegninger. Vi skal bygge en barnehage som skal ligge bortgjemt i Soknes leir. Det hadde vært gøy å få til å bygge en barnehage på den enkleste måten en gang, med fire vegger og saltak. Her ligger det mye skjulte kostnader, i et slikt bygg er det mye konstruksjon som vi ikke har kontroll på. Og et slikt bygg krever mye vedlikehold. Jeg kunne tenkt meg å sende dette tilbake, og få tegnet et skikkelig hus, sa Frps Roger Refseth den gangen.

Politikerne endte likevel opp med å godkjenne ekstrabevilgningen, men med kraftige formaninger om at politikerne må involveres i prosessen mye tidligere, slik at de kan legge føringer tidlig og korrigere anbud og skisser, dersom det tegner til å bli for dyrt.

NY BARNEHAGE: Slik blir nye Soknes barnehage seende ut. Politikerne kritiserer de mange vinklene på bygget, og mener det er noe av det som gjør barnehagen mye dyrere enn det som hadde vært nødvendig.

Foreslo formannskapet i stedet

Til kommunestyremøtet torsdag, hadde administrasjonen jobbet frem et forslag til en ny byggekomité. Det finnes allerede i dag en byggekomité, men noe av kritikken var at denne komiteen i praksis har ligget brakk. Den har ikke blitt involvert i kommunens byggeprosjekter. Nettopp nevnte Refseth, som også driver eget byggefirma, leder denne komiteen.

Vil beholde komiteen

Dette godtok ikke politikerne.

– Vi som sitter i komiteen har kompetanse på dette. Det var vi som faktisk sparte inn sju millioner kroner på GSK den gangen. Men nå har ikke dette fungert. Jeg mener vi skal beholde komiteen, sa Frps Roger Refseth.

Høyres Bjørn Enge var enig.

– Jeg har vært med på å oppnevne denne komiteen. Vi har hatt ganske sterkt fokus på faglig kompetanse i den. Det er en fordel at de som sitter med dette har en viss peiling på hva en skal se etter, når man skal vurdere økonomien i byggeprosesser.

Dermed kom Refseth med et motforslag om å fortsatt beholde byggekomiteen, men i mye større grad involvere den aktivt i prosessene framover.