LEVERER BETONG TIL E6: Det mobile betongblandeverket, et samarbeid mellom Hugaas Entreprenør AS og Norbetong AS, som ligger på Moøya, er allerede i drift. Godkjennelsen kom i mai, og drifta går selv om klagebehandlinga ligger hos Fylkesmannen. Coop Byggmix, som også har klaget på at blandeverket fikk dispensasjon, ligger rett ved blandeverket, til venstre for bildet.

Frykter konsekvensene

Saken ligger nå inne til endelig klagebehandling hos Fylkesmannen, og svaret derfra har ikke komet. Det er vanlig prosedyre at Fylkesmannen skal vurdere dette juridisk, når kommunen ikke etterkommer klagene som har kommet inn.

- Vi er redd for støy, støv, mye trafikk og avrenning til Gaula.

Slik oppsummerer ekteparet Kjeldstad årsakene til at de klaget på vedtaket. I disse dager er campingen smekkfull av lakseturister, og ekteparet frykter for at idyllen og dermed næringsgrunnlaget deres kan trues som følge av betongblandeverket.

De understreker at de håper de tar feil, at de ikke vil bli plaget fra betongblandeverket. De har lite lyst til å stikke kjepper i hjulene for andre næringsdrivende, men

- Men om det blir så ille som dere frykter; hvordan vil det kunne påvirke dere?

- Det verste er vel for særlig bobilturistene som stikker innom, og hører bråket. Da er det fort gjort at de kjører videre. Men det er jo vanskelig å uttale seg før vi vet noe. Men vi er generelt skeptiske til støv, støy og utslipp til elva, sier Gunnhild Kjeldstad.

Byggmix'en ligger vegg-i-vegg

Også Moøya Støren AS har klaget. De eier altså Coop Byggmix, som ligger nærmest vegg-i-vegg med blandeverket.

– Vi mener det burde vært utarbeidet en ROS-analyse for støvy og støy. Og det er en manglende vurdering av hvordan Gaula blir påvirket av tiltaket, og en manglende vurdering av trafikkavviklingen som kommer som følge av tiltaket. Og vi mener også det er mangelfullt vurdert om fordelene er større enn ulempene.

Det sier Morten Erik Stulen, som er daglig leder i eiendomsselskapet.

Coop Byggmix ligger svært nærme blandeverket.

– Den store utfordringen for oss, er det store utelageret vårt. Vi er redd det blir nedstøvet. Det andre er at det medfører mye tungtrafikk i et område med handel. Vi ser utfordringer der, sier Stulen.

Så vidt gjennom i utvalget

Dispensasjonssøknaden ble behandlet i utvalg for Næring, plan og miljø i februar, og klagene ble deretter behandlet i samme utvalg i april. Utvalget godkjente dispensasjonssøknaden under visse forutsetninger. Blant annet gikk det på grenseverdier for støv og støy. Klagene valgte de ikke å etterkomme, da de behandlet dem i april. I all hovedsak fordi flertallet vurderte at fordelene var større enn ulempene, med å åpne opp for betongblandeverket.

Høyde, støy og forurensning

Saksbehandler Ola Hage ved Næring-, plan- og forvaltning i kommunen, forteller at klagene ligger inne til behandling hos Fylkesmannen ennå. Det er flere mulige utfall på den behandlingen.

– Hvis de stadfester kommunens vedtak, er det endelig. Eller så kan de omgjøre eller oppheve vedtaket utvalget har gjort, og da sender de det tilbake til fornyet behandling, forteller Hage.

Selve tomta er i kommunedelplanen avsatt til næringsformål. Likevel måtte de altså søke om dispensasjon. Dette skyldes høyden på blandeverket, og at virksomheten er såpass støyende og forurensende.

Saken gikk ikke uproblematisk gjennom i utvalgsmøtet. Venstres Jon Kristian Haukdal la frem et motforslag, og mente at ulempene var større enn fordelene. Utvalgsleder Svein Fløttum (Sp) la frem et litt endret forslag fra rådmannens. Han kuttet varigheten på godkjennelsen ned til tre år, men ville gi dem dispensasjon. Han fikk tre stemmer. Dermed brukte han sin dobbeltstemme, og dispensasjonen ble gitt.

Er i gang med produksjon

– Vi er i gang med produksjonen nå. Det har vært prøveproduksjon en periode, men nå er det drift. Vi leverer betong til AF Gruppen for E6-prosjektet i Soknedal, og betong til Hugaas Entreprenør sitt anlegg på Støren Stål-bygget.

Det forteller Jarn Erling Schønning som er Regionsjef i Norbetong.

Det produseres altså betong, selv om klagene fortsatt ligger til behandling hos Fylkesmannen. Når godkjennelsen er i orden kan de produsere, selv om de parallelt avventer hva Fylkesmannen sier om klagene.

Kjørte fra Heimdal

Det er altså Norbetong AS som leverer betong fra betongblandeverket på Moøya, til AF Gruppens E6-prosjekt i Soknedal. Tidligere kjørte de ut betongen fra Heimdal, men nå er det altså mer kortreist betong som brukes i veibygginga.

Schønning i Norbetong forteller at det er en fordel både for dem, for kunden, trafikken, både økonomisk og miljømessig.

Norbetong og Hugaas Entreprenør har også inngått et samarbeid om utleie av areal og levering av ferdigbetong til produksjonen av prefabrikkert betongelementer i Moøya, som Hugaas Entreprenør utfører i lokalene til Støren Stål i Moøya.

– Denne avtalen øker konkurransekraft og volum på prefabrikkert betong for Hugaas Entreprenør, og blir viktig for næring- og idrettshallprosjektene som vi skal leveres over hele landet i årene som kommer, sier leder for marked og utvikling Frank Robert Hanshus i Hugaas Entreprenør AS.