Kommunen har nedsatt en arbeidsgruppe, som skulle se på innføringen og reglementet rundt renovasjon og feiing for hytter og fritidsboliger. Motstanden blant politikerne i kommunen har vært stor, og de har lenge kjempet imot og utsatt innføringen. Naboene i Melhus kommune har flere ganger henstilt sine kolleger lenger sør om å følge etter dem, og faktisk innføre dette.

HVOR KOMMER DISSE? Det spørsmålet stilte Frps Roger Refseth under behandlingen av hytterenovasjon og -feiing.

– Hvor skal de stå?

Selv om det går mot innføring av både renovasjon og feiing, ble saken nok en gang utsatt. Denne gang til etter sommerferien.

Og dette med plasseringen av containerne ble dratt opp som et viktig poeng av Frps Roger Refseth.

– Det interessante her er jo: Hvor skal containerne stå? Vi kan risikere å måtte kjøre langt for å levere søpla etter å ha vært på hytta. Det å kjøre på milevis, vil kanskje koste mer enn gebyret, sa han etter arbeidsgruppa hadde lagt frem sin innstilling.

Gruppa hadde ikke sagt noe om plasseringen av containerne i sin innstilling.

Refseth mente at saken burde utsettes, inntil de hadde avklart hvor containerne skal stå. Dette ble det advart mot, og Høyres Bjørn Enge, som også har sittet i arbeidsgruppa, sa at dette vil bli tatt opp etter det er vedtatt, og at rekkefølgen må være slik.

Utsatte saken igjen

Grunnen til at saken ble utsatt, var et brev fra Miljødirektoratet, som Trønderbladet tidligere har sitert. Det sier at de enkelte kommunene kan frita hytter fra denne plikten, dersom de ligger utenom tettbebygd strøk. Dette hadde ikke arbeidsgruppa tatt med i sin behandling av saken. Det var Bygdelistas Per Ingar Almås som tok opp dette.

– Vi har ikke diskutert dette brevet. Hvis det viser seg at det stemmer, dette med fritak, er det ikke noe i veien for å gjøre det i etterkant. Men: Det blir litt av en jobb, å vedta grenser for hva som er tettbebygd strøk og ikke, advarte Bjørn Enge (H).

Vil sette ned gebyret

Holdningen i gruppa har vært at renovasjon egentlig bør være en frivillig ordning, men de har landet på at det må innføres. De har likevel justert en del på forslaget fra Envina.

De godtar blant annet ikke gebyret, som ifølge Envinas forslag skal utgjøre 35 prosent av gebyret for en vanlig husholdning.

– Det synes vi var ganske mye. Det er ikke mange som er på hytta en tredjedel av året. Og vi må huske at det ikke produseres søppel hjemme, når en er på hytta, sa gruppas leder Kåre Merket (Ap).

Gruppa mener 15 prosent er et mer edruelig nivå å legge seg på.

Når det gjelder tilsyn og feiing av hytter, mener de hvert sjette år er for ofte. De mener hvert 12. år bør holde.