For første gang i Gaula fiskeforvaltnings historie er det innført restriksjoner på bruken av fiskeredskaper i Gaula allerede i juni. Søndag ble det innført såkalt lettfiske i Gaula, og årsaken er svært lav vannstand i Gaula som er en av Norges beste lakseelver.

Det er nærmest tørke i Gaula, og fiskere fortviler over at det er så lite vann i elva at laksen ikke kommer seg opp. Flere fiskere har fortalt Trønderbladet at laksen enten er sett stående ute i fjorden eller at den står i en stim nederst i Gaula ved Udduvoll.

I det siste har det kommet litt nedbør, men det er så lite at Gaula fiskeforvaltning mener vannføringa er for lav til å tillate ordinært fiske.

- Det er første gang det har skjedd i juni, sier Torstein Rognes, daglig leder i Gaula fiskeforvaltning.

I dag søndag ble det innført såkalt lett fiske i Gaula og i sidevassdrag. Det innebærer at det bare er tillatt å fiske med flue hvor flytende dupp eller flytende fluesnøre utgjør kastevekten samt mark med eller uten dupp. Søkke er forbudt.

- Ordningen oppheves når vannføringen stiger til over 25 kubikkmeter i Gaulfossen, opplyser Rognes.

Rognes sier at muligheten til å innføre lettfisk er regulert i fiskereglene.

- Der står det at når vannstanden i Gaulfossen er under 25 m3, kan lettfiske innføres. Dette inntraff natt til søndag og nå er det bare 17-18 m3 i Gaulfossen. Nå meldes det nedbør så dette kan bli en kortvarig affære, og det er ikke aktuelt å stoppe fisket, sier Rognes.

Vanligvis er det i slutten av juli at vannstanden er så lav at det kan være aktuelt å innsnevre fisket, men nå i midten av juni er det også svært lav vannstand.

Gaula er nærmest tørrlagt på Støren, og det er store elveører også andre steder.

Rognes opplyser at det tas lite laks i elva for tida, og at det er vanskeligere å ta laks når det er så lite vann i elva.

- Det er litt spesielt at det er slik. I fjor hadde vi ikke lettfiske i det hele tatt, sier Rognes.

Fiskere håper nå at det kommer regn, og en fisker i Støren jeger- og fiskeforening sier at når det kommer bøttevis med regn, vil laksene fosse oppover elva.

- Det stemmer at det kan stå en stim med laks ved Udduvoll, og der kan vannet være så klart at en ser laksen. En del laks går oppover elva, men en del velger å vente i flosonen. Noen av laksene gjør også dette for å venne seg til ferskvann, forklarer Rognes.