– Stort sett blir det et tradisjonsrikt program fordi vår erfaring er at folk gjerne vil at Kvålsdagan skal inneholde kjente elementer, sier Magnar Kvaal, leder for Kvålsdagan.

Arrangøren Trønder-Lyn byr også i år på et fyldig program. Kvålsdagan starter 21. juni og går over to helger. I fjor var det første gang at Kvålsdagan ble lagt over to helger, og Kvaal forteller at dette ble en kjempesuksess slik at idrettslaget vil fortsette med det.

Karamellcupen

Fotballcupen er ett av mange innslag, og holdes på lørdag 23. juni. Kvaal forteller at fotballcupen er myntet på 6-10-åringer.

– Ungene kaller fotballcupen for karamellcupen fordi vi har karamellslipp. Spenninga er stor når flyet kommer over banen. 75 lag har meldt seg på, og det er vi godt fornøyd med. Lagene kommer fra Oppdal i sør til Malvik i nord, forteller Kvaal.

KJEMPEPOPULÆRT: Karamellslippet engasjerer små og store.

Svein Evjen og Bjørn Jomar Losen har ansvar for det såkalte karamellflyet. Slipp av søtsaker er en langvarig tradisjon på Kvål, og arrangøren opplever at dette er noe som settes pris på av både små og store.

Sørøya stadion

I likhet med mange av arrangementene, holdes fotballcupen på Sørøya stadion.

– Trønder-Lyn har fått til et kjempefint anlegg på Sørøya, og vi har stort klubbhus. Under Kvålsdagan blir det også satt opp et stort telt, forteller Kvaal.

Kvålsdagan betyr mye for finansiering av idrettslagets aktiviteter.

– Omsetninga er på 800.000 kroner. Vi regner med at rundt 1500 er innom i løpet av Kvålsdagan, sier Kvaal.

23. juni holdes også familiemarsjen, og den starter på Sørøya stadion og går forbi Kåsen og Klingenbergøra.

Fiskekonkurranse

Samme dag er det laksefiskekonkurranse der det vanker flotte premier til vinnerne. Barn får fiske gratis, opplyser Einar Klingenberg som er ansvarlig for fiskekonkurransen.

I fire timer får folk fiske på en tre-fire kilometer lang strekning som går over fire soner, og strekninga Nedre Kåsen/Nordflå kunne i fjor skilte med flest tatte lakser. Flere hundre lakser ble hanket opp. I år er Klingenberg spent på hvordan vannstanden i Gaula blir siden det allerede er lite vann i elva i motsetning til et mer normalår der det er flom i elva i starten av sesongen. Men signalene Klingenberg har fått er at det står en del laks i fjorden klar til å vandre opp i elva.

VED ELVA: Disse koste seg ved Gaula for to år siden.

– Folk skal ikke være redd for å prøve seg på laksefiske og de får hjelp. Om folk lurer på om de kan bruke mark, sluk eller flue er det bare å spørre hjelperne. Dette blir en gyllen anledning til å få fiske laks, og vi utfordrer spesielt Magnar Kvaal til å prøve laksefisket, sier Klingenberg.

Kvaal medgir at han ikke har vært noen ivrig laksefisker, men at han helst fisker i fjellvann. Derimot er han takknemlig for at valdeiere stiller elvestrekninger til disposisjon under fiskekonkurransen, og at fiskere stiller opp for å hjelpe barna med å håndtere fiskeutstyret.

Ved elvebredden blir det bålkos, gratis pølser og saft.

Folkelig

Begge understreker at Kvålsdagan skal være et folkelig arrangement, og at det er en fin anledning til å treffe andre enten en bor på Kvål til daglig eller kommer utenfra.

– Programmet er lagt opp slik at det blir sosiale treffpunkter og det er noe for de aller fleste. Hele Kvål kjenner eierskap til dette, og vi er vokst opp med Kvålsdagan, sier Klingenberg.

I løpet av Kvålsdagan blir det familiedag med grendacup, fotballkamp der øst kjemper mot vest, pub- og quizaften, Vassfjellet Opp, Vassfjellmasta bakketråkk og plattdans med Jhohans.

– Under festen vil Nattevandrerne være til stede, og dem har vi god erfaring med fra før. Grendacupen er for damer og tyngre senior, forteller Kvaal.