– Vi har ikke fått kvalifiserte søkere, sier kommunalsjef Trude Wikdahl i Melhus kommune.

Over hele landet ropes det varsko om fastlegeordninga. Mens det før var utkantkommuner som slet med å få tak i leger, blir også byer og store landkommuner som Melhus rammet.

Kommentar: Nå har fastlegekrisen også kommet til oss

– Fram til nå har Melhus vært heldig stilt. Trondheim har lyst ut fastlegehjemler 2–3 ganger, mens denne tendensen har kommet til Melhus litt senere, sier Wikdahl.

Uten faste leger

Den ledige fastlegehjemmelen er ved Gaula legesenter. Legesenteret har tre fastlegehjemler, og den ene fastlegen slutter i juli. De to andre fastlegene er ute i permisjon fordi de tar spesialistutdanning. Legen som slutter har 900 på lista, og har annenhver uke hatt kontordag på Korsvegen legekontor.

Melhus kommune har gjentatte ganger lyst ut den ledige fastlegehjemmelen. Det har kommet søkere, men disse har ifølge Wikdahl ikke vært kvalifisert. Wikdahl forteller at mangel på kvalifikasjon har for eksempel vært at søkeren ikke er ferdig med utdanningsløpet.

Har et ansvar

– Vi har et ansvar for at innbyggerne i Melhus har tilgang til lege, og vi prøver å sikre at det blir en vikar som kan være på Gaula legesenter. Nå har vi forlenget søknadsfristen for fastlegehjemmelen, og vi krysser fingrene for at vi lykkes med å få tak i en fastlege. Det er litt spesielt nå, sier Wikdahl.

Fastlegene i Melhus deltar i den interkommunale legevaktordninga som har sin base i Trondheim. Melhus kommune betaler bidrag til denne legevakta.

Venteliste

Melhus har 13 fastleger fordelt på tre legesentrene, og Wikdahl mener det ikke er et alternativ å inndra fastlegehjemmel fordi det er vanskelig å få tak i søkere ettersom Melhus har folkevekst. Av de 13 har 6 ikke venteliste. Flest ledige plasser har Magne Anders Ranum, men han har også flest plasser med 1800. Aldersmessig er det god spredning blant legene, og kommunalsjefen tror ikke Melhus står foran et generasjonsskifte der mange av fastlegene forsvinner i løpet av kort tid.

Wikdahl viser til at mange venter på en sentral evaluering av fastlegeordninga, og at det er et press fra både politisk og administrativt hold for å få resultatet av evalueringa.

– Om utfallet blir at fastlegene får redusert liste ved at taket på antall pasienter senkes, kan vi komme i en situasjon der det trengs enda flere fastleger i Melhus. Hvorvidt det er aktuelt med tilskudd for å få flere til bli fastlege i Melhus, avhenger av hva som kommer ut av den sentrale håndteringa av fastlegeordninga. Fastlegene er organisert som selvstendig næringsdrivende, forklarer Wikdahl.