Anleggsarbeiderne hadde tatt en fridag for å vise rundt og fortelle om E6-bygginga i Soknedal. Boreriggen var kjørt ut av tunnelen, og Karol klatret ni trinn opp i førerhytta. Der fikk han kjøre riggen med tre armer. Alle tre boretårnene kan kjøres samtidig når maskina er i drift, og en egen arm kjøres ut med kurv og den som stapper dynamitt i hullene. Hvert døgn avfyres fire salver. For få dager siden passerte man 1.000 meter tunnelløp. Dette er nesten en tredjedel av strekninga, og man regner med gjennombrudd rundt juletider.

Døgnet rundt

Inne i tunnelen kjøres 12 timers skift, og kontinuerlig drift unntatt søndager. De besøkende fikk også studere de andre anleggsmaskinene, og prøvesitte dumperne som kjører ut 55 tonn stein i slengen. Anlegget har fire slike som går døgnet rundt, unntatt på sørsida der det skal være stille fra klokka 23 på grunn av nattero for dem som bor i Soknedal.

Hanne og Ole Laache er godt kjent med tunnelsprengningene.

– Det drønner i barnehagen så golvet rister, forteller Hanne Laache. Hun gledet seg mest til å se tunnelen. Alle fikk gå hundre meter inn, men der stod det vakt.

Stort anlegg

Det kommer et stort toplanskryss i Soknedal, der stolpene allerede er på plass. Snart støpes den nordre påkjøringsrampa. Med hjelm på hodet kunne alle som ville gå på rampa der vegen kommer. Kine Staverløkk var med pappa Jan Ove, og klatret trappene opp. Overalt stod anleggsarbeidere som forklarte og viste fram for barn og voksne.

Mange fikk et inntrykk av dimensjonene på anlegget, og hvor høgt over bakken vegen kommer før den går nordover inn i tunnelen. Anlegget omfatter 3,6 kilometer tunnel, 2,9 kilometer veg i dagen og 1,7 kilometer lokalveg. 560.000 kubikkmeter fjell skal flyttes, og 940.000 kubikkmeter jord. Byggetida er tre år.

Det er AF Gruppen som har hovedentreprisen, og de har inngått avtale med mange lokale leverandører. Statens Vegvesen har ikke flere enn rundt ti personer i prosjektet, og de fleste har kontorlokaler i Soknedal. Brakkeriggen på Støren huser de fleste anleggsarbeiderne, som ofte jobber 12 dager og har ni dager fri.