Minibanken spyttet ut gamle sedler

Fortvilte kunder gjorde uttak av minibank og fikk utgåtte sedler. - Vi er litt overrasket, sier Turid Riset i Melhusbanken.

Minibank: En inntaks og uttaks-automat på Ler ga ut utgåtte 100-lapper på torsdag. - Det er litt overraskende, sier Turid Riset ved Melhusbanken. 

Nyheter

På torsdag gjorde Ola Melby fra Ler uttak fra minibanken ved Coop Prix Ler. Da han skulle betale med pengene, ble han nektet å handle med den utgåtte 100-lappen i butikken.

- Jeg ble sjokkert, fordi jeg hadde jo nettopp tatt pengene ut av minibanken, forteller Ola Melby.


Banksjefen går av neste år

Banksjef Karl Reinert Halsen i Sparebank1 SMN varsler at han trer tilbake.


Utgikk 30. mai

Fra 30. mai ble det gjort kjent at butikker, kiosker og andre forretninger ikke lengre tar imot de gamle 100 og 200-lappene. Ola Melby ble fortvilt over at pengene han hadde tatt ut i minibanken ikke kunne benyttes i butikken.

- Jeg måtte tilbake til banken igjen, for å få vekslet ut på nytt. I banken forklarte de meg at problemet skal være løst nå. Om de har løst det vet jeg ikke, forteller Melby.

Komplikasjoner

Turid Riset ved Melhusbanken forklarer at alle deres rene minibanker ble fylt opp med nye sedler for to måneder siden. På disse automatene skal de ikke ha vært mulig å tatt ut gamle sedler. Riseth forklarer videre at det kan ha vært komplikasjoner med inntak og uttak-automatene.

- På disse maskinene kan det hendt at kunder har tatt ut gamle sedler som folk har vekslet inn, sier Riset.

Behjelpelig: Turid Riset forklarer at bankene skal være behjelpelig med å få vekslet de gamle sedlene. - Det er av alles interesse at de gamle sedlene blir luket bort, sier hun. 

 

To berørte automater

Riset opplyser at det gjelder to maskiner. Den ene er stasjoner på Melhus, og den andre ved Coop Prix Ler. Melhusbanken forklarer at de egentlig hadde gjort seg godt forberedt på overgangen.

- Vi var dessverre en av de som fikk den tekniske oppgraderingen av automatene veldig seint, sier Riset.

- Rart

Dette førte til at Melhusbankens automater ikke plukket ut gamle sedler fra den 31. mai til 1. juni. Turid Riset er overrasket over at Ola Melby mottok gamle sedler i går, hun forklarer at det må skyldes en manuell svikt.

- Vi visste ingenting om dette før dere tok kontakt, så vi er litt overrasket. Det kan hende at det er flere kunder som har opplevd dette, forteller Riset.

Berørt: Trønderbladet er kjent med at om lag tre personer mottok utgåtte sedler fra minibanken på Coop Prix Ler på torsdag. 

 

Gyldig i 10 år

På en annen side forklarer Turid Riset at banken skal være behjelpelig med å ta imot de gamle sedlene. Hun opplyser at bankene er pålagt å veksle de gamle sedlene i inntil 10 år.

- Det er av alle interesse at de gamle sedlene går ut av markedet. Jeg har ingen oversikt på hvor mange millioner som er der ute med de gamle 100 og 200-lappene. Det jeg kan si er at det er noen store verdier, sier Riset.


Nokas tar over Sparebank1 SMNs minibanker i Melhus og Midtre Gauldal

Sparebank1 SMN teller på knappene om minibanker skal legges ned. Nå overlater de tre minibanker til Nokas.

 

I løpet av dette året vil de nye 50 og 500-lappene komme i omløp. Det forventes at de vil gå i omløp fra oktober måned. På slutten av 2019 har bankene beregnet at den nye 1000-lappen vil bli utgitt.