I 2014 var det 673 kyllingprodusenter i Norge, og det var 162 flere enn i 2001. Men i 2017 var det færre kyllingprodusenter enn i 2014 som kan ha vært et toppår. 593 var registrert som kyllingprodusenter i fjor.

74 i Sør-Trøndelag

Landbruksdepartementet opplyser at det i fjor var 74 kyllingprodusenter i Sør-Trøndelag og 102 i Nord-Trøndelag. Totalt i landet var det 505 produsenter. Rogaland, Østfold, Hedmark og Trøndelag er de store kyllingprodusentfylkene. Midtre Gauldal og Melhus har mange kyllingfjøs.

- Kyllingproduksjon har aldri vært noen distriktsproduksjon, svarte landbruk- og matminister Jon Georg Dale (Frp) da stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen (Ap) spurte om utviklinga av kyllingproduksjonen i fylkene.

Dale mener at den store nedgangen i antall produsenter fra 2014 til 2017 skyldes den store svikten i 2015 i etterspørselen av kyllingkjøtt. Produsentene svarte på bakteriefrykt og antibiotikafrykt ved å ta vekk narasin fra foret til kyllingene.

- Svikten i markedet som ga stor overproduksjon, kom omtrent samtidig med endringa i konsesjonsgrensa, opplyste Dale.

Svaret fra statsråden ligger på regjeringens nettside

Kan produsere mer

I 2013 ble grensa for konsesjonsfri produksjon økt fra 120.000 til 140.000 kyllinger pr. år, og fra 2014 er grensa 280.000 kyllinger pr. år.

- På kort sikt har det bare vært dem som har hatt ledig kapasitet i eksisterende bygninger som kunne økt sin produksjon. Normalt må en gjennom en byggeprosess før produksjonen kan økes. Formålet med den siste økninga var å gjøre det mulig å ha kyllingproduksjon som en heltids husdyrproduksjon, forklarer Dale.

Statsråden tror at interessen for å investere i nye kyllingfjøs kan ha blitt dempet av svikten i 2015.