– Vi får tilbakemelding fra hytteeiere og andre med fritidsbehov om at de er frustrerte over at det er så lite vann i Samsjøen og Håen, sier kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem i Trønderenergi.

Stor strandsone

Over flere år har det kommet klage fra folk på at vannstanden i Samsjøen i Melhus er så lav at det skaper problemer for folk som har båter i naust. I tillegg mener folk at det ikke ser særlig pent ut med stor og grå strandsone. Samsjøen hytteforening med 50 medlemmer, er blant dem som reagerer.

- Hytteforeninga ønsker å få tilpasset  konsesjonsvilkårene slik at Trønderenergi ikke kan ha så lav sommervannstand som Samsjøen har hatt de senere år. Konsesjonsbestemmelsene er ute på høring nå, og vår hytteforening har gitt innspill til NVE på forhold vi mener bør vektlegges i de nye bestemmelsene, sier Knut Aspås, leder i Samsjøen hytteforening.

- De nye konsesjonsvilkårene må tilpasses den tiden vi lever i nå, hvor det er mye mer fokus på miljø enn da disse ble vedtatt opprinnelig. Det må tas hensyn både til fisken, naturmangfoldet og folket som bruker området til rekreasjon. Vi har hatt hytte ved Samsjøen i 50 år, og det er trist når hyttefolket ikke tar seg bryet med å sette ut båtene om sommeren på grunn av lav vannstand, sier Aspås.

Aspås peker på at det er mange hytter i området og at mange benytter området til rekreasjon.

Andre mener derimot at stor strandsone gjør det lettere å gå rundt innsjøen.

– Enkelte år vil det se brutalt ut, sier vannkraftansvarlig Kjetil Værnes i Trønderenergi.

Det har også vært perioder med svært lite vann i Lundesokna, noe som har opplevdes som dramatisk for folk som har ferdes i området. Når det har vært lite vann, har folk reist spørsmålet om fisken kan klare seg i elva når det bare er små vannpytter.

Stadig flere bygger seg hytte ved Samsjøen og Håen som begge er regulerte innsjøer. Felles for disse to innsjøene er at de er vannmagasiner for Trønderenergi.

UVANT: Vannkraftansvarlig Kjetil Værnes og kommunikasjonsdirektør Bengt Eidem sier at værsituasjonen er slik at vannstanden i innsjøer vil være lavere enn det en er vant til.

Spesiell vinter

– Dette året har vært litt spesielt. Vinteren har vært veldig kald, og det viste seg at vannmagasinene ikke var fylt opp så mye som en skulle tro ut fra snømengden en så. Vi hadde forventet at det skulle komme mer snø enn det gjorde i vinter. Vårflommen kom tidlig, sier vannkraftansvarlig Kjetil Værnes.

I tillegg har det kommet svært lite regn i det siste, og det fører til at vannstanden i bekker som renner ut i Samsjøen og Håen også har lav vannstand.

– Hvis det ikke kommer vesentlig mer nedbør, blir det lite vann i Samsjøen. Vi er forberedt på at folk ikke er fornøyde, sier Værnes.

Trenger mye regn

Konsesjonen Trønderenergi har, gir anvisning for hvor mye selskapet kan tappe ned for eksempel Samsjøen. Nedre grense for Samsjøen er 473 meter over havet, og vannstanden nå er 480,8 meter ifølge Værnes. Naturlig vannstand i Samsjøen er 483,6 meter.

– Hvis Samsjøen skal bli helt oppfylt, må det regne mye. Vi tror ikke det skjer før sensommeren eller tidlig høst. Folk kan forventet at det framover vil være den vannstanden vi har nå, sier Værnes.

Slik så Samsjøen ut i oktober i fjor. Naustene er langt unna vannkanten.

Norges vassdrags- og energidirektorat konstaterte ved utgangen av april at det ikke har vært så lite vann i magasinene siden 2011. Sol fra skyfri himmel dag etter dag er dårlig nytt for energiselskaper, og Trønderenergi ser med bekymring på utviklinga i Samsjøen og Håen som skal fungere som sikkerhet for at selskapet klarer å levere så mye energi som etterspørres. Erfaringa er at energibehovet øker år for år blant annet som følge av flere elbiler og generelt mer bruk av strøm.

– Vi trenger vann for å produsere strøm. Magasinene vi har, er en del av forsyningssikkerheten, sier Værnes.

Værnes avviser at Trønderenergi tapper ned innsjøer som Samsjøen og Håen for å tjene mest mulig penger når strømprisen er høy. Derimot mener han at folk bør ha i bakhodet at energiselskap i Norge har klart å dekke strømforbruket selv når det er på topp, mens svenskene har måtte importere kullkraftenergi for å dekke behovet. Etterspørselen etter fornybar energi tror Trønderenergi vil øke framover, og Værnes peker på at det er behov for vannkraft selv om det satses på alternative kraftkilder som vindmøller.

Mange hytter

Rundt Samsjøen og Håen er det mange hytter, og Lundemo Bruk som eies av Melhus kommune, har planer om storstilt hyttebygging.

– Vi har ikke noe problem med hyttebygging, men det er viktig å vite for hyttekjøpere at det i nærheten av hyttetomta er et regulert vannmagasin, sier kommunikasjonsdirektør Eidem og Værnes legger til at det må godtas perioder med mye strand.

Kompensasjon

Værnes peker på at de første hytteeiere ved Samsjøen ble kompensert for at innsjøen er regulert, mens senere hytteeiere ikke har fått noen direkte utbetaling eller er blitt omfattet av et rettslig skjønn. Kompensasjonen ble gitt for at det kunne oppstå ulemper ved henting av vann, båtbruk og fisking.

– Kongen i statsråd har akseptert at utseende ved nedtapping ikke skal kompenseres, og noe som må godtas av hensyn til strømforsyninga, forklarer Værnes.

Værnes forteller at han jevnlig er i kontakt med hytteforeninger, og at han gjerne stiller opp for å informere under møter hytteforeninger har. Nede i Lundesokna er det settefiskanlegg, og Værnes forteller at Trønderenergi har forpliktet seg til å levere nok vann til anlegget.

Lundesokna renner fra Samsjøen og ned til Gaula ved Lundamo. Trønderenergi strupet vanntilførselen i september 2016.

At det er gitt kompensasjon til hytteeiere, kommer som en overraskelse på Knut Aspås som er leder i Samsjøen hytteforening.

– Hyttefolket tror jeg ikke er interessert i penger. Vi er nok mer opptatt av å ta vare på de kvalitetene som området har både for fisken, naturen, hyttefolket og andre som benytter området i stadig større grad, opplyser Aspås.