- Magisk

- Lakseåpningen er magisk uansett. De første døgnene er det alltid knyttet spenning til. Sånn skal det være, sier Rognes.

Og ekstra spennende er det kanskje i år. Forholdene er helt spesielle. Rekordvarmen i mai måned har ført til helt særegne forhold.

- Gaula er på 70 kubikk, og har 11 til 12 grader i vannet. Det er juliforhold, konstaterer Rognes.

Han kan ikke huske slike forhold så lenge han har drevet med laksefiske.

Vanligvis knytter det seg rundt 1. juni spenning til hvorvidt laksen har gått opp Gaulfossen. Det er det helt sikkert at den har nå, med de forholdene som har vært.

MYE FISKE: Det er mange laksefiskere som tar turen innom Gaula i løpet av sommeren. De kommer fra hele verden, nettopp fordi her er det muligheter for å ta den virkelige storfiske, forteller Torstein Rognes.

Ulike forhold

Men de unike forholdene vil slå ulikt ut: Noen steder i elva er det gunstig med varmt vann og lav vannstand, mens andre steder vil lide under det.

- Det er jo slik dynamikken er. Og det er litt av spenningen med dette. Det er naturen som setter premissene, sier Rognes.

Men tellingene som er gjort, tyder på at fiskerne skal få laks på kroken. Rognes tror på en bra sesong. Han forteller at de følger med på hvert årskull, og at det var mye stor fisk i fjor. Det vil nok også fortsette i år.

- Og det var bra med smålaks i fjor, da forventer vi at det blir mye mellomlaks i år.

Smålaksen er under tre kilo, mellomlaksen mellom tre og sju kilo.

Og i Gaula er de restriktive på uttaket av små- og mellomstore laks. Dermed får de relativt mye av det som kalles storgyterne; laksen som kommer tilbake år og etter år. De virkelig store laksene.

- Det er jo det Gaula er kjent for; de store fiskene. Det er derfor det kommer folk hit fra andre siden av jorda for å fiske.

Skal rapportere raskt

I fjor innførte de et nytt rapporteringssystem, som de fikk gode tilbakemeldinger på. Det er enkelt i bruk, både for fiskerne, grunneierne og natursenteret selv. Fra i år strammer de inn fristen for innrapportering. Nå må de melde inn fangsten innen 12 timer. Dette for at natursenteret kan være mer à jour, slik at de hele tiden får oppdatert laksebørsen.

- For fiskerne er det jo gjerne gjevt å komme på laksebørsen, sier Rognes.

Nytt av året er også at fiskerne må registrere seg når de kommer. Dette gjør natursenteret for bedre å få en oversikt over hvor mange som faktisk er innom Gauldalen i løpet av laksefiskesesongen. Som tidligere skal all avlivet fisk tas skjellprøver av, som man skal levere inn.

De begynner nå å se resultatene av gjenutsetting av fisk, og ser at bestanden øker sakte, men sikkert.

Det er lov til å avlive maksimalt én laks per døgn, to per uke, og totalt fire per sesong. Hver fisker kan maksimalt avlive én fisk over 80 centimeter, viser reglene på nettsiden til Gaula natursenter.