– Vi har skaffet nok underskrifter til å stille liste igjen, sier Sigmund Gråbak som var toppkandidaten til Melhuslista ved kommunestyrevalget for tre år siden.

Minst 242 underskrifter

Som bygdeliste uten en landsdekkende partiorganisasjon, måtte Melhuslista samle inn underskrifter tilsvarende to prosent av de stemmeberettigede i Melhus ved siste valg. Kravet var minst 242 underskrifter, og kravet er oppfylt for Melhuslistas del ifølge Gråbak. Selv om valget ikke er før neste høst, ville Melhuslista starte i god tid for å være sikker på at kravet var oppfylt i god tid.

– Noen har vært skeptiske til å underskrive, men det er også kommet underskrifter fra folk som tilhører andre partier. Morsomt var det den gangen da en mann begynte å skulle underskrive da vi sto på stand på Melhustorget, og så kom kona og tok tak i ham og nektet ham å underskrive, sier Tore Johansen.

Melhuslista ble til som en protest mot at Høyre vraket Sigmund Gråbak som listetopp før valget for tre år siden. Det kom ikke helt konkret fram hvorfor Høyre kastet Gråbak, men noe av bakgrunnen skal ha vært kampen om E6-linja og at Høyre ønsket å få inn Stine Estenstad som toppkandidat. Stine Estenstad ble varaordfører etter valget ettersom Høyre valget å samarbeide med Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti. Høyre gikk kraftig tilbake ved forrige valg, og mange mener at tilbakegangen i stor grad skyldes Melhuslista.

Andrekandidaten på lista, Tore Johansen, oppdaget under nominasjonen før forrige valg at han var blitt satt på Høyres liste. Johansen reagerte kraftig og sa fra at han ikke ville stå på Høyre-lista fordi han heller følte at hans partipolitiske interesse gikk til venstre. Høyre lot Johansen slippe listeoppføring, og viste til at nominasjonskomiteen hadde misforstått.

Gjenvalg

Torsdag har Melhuslista årsmøte. De velger imidlertid å holde kortene tett inntil brystet når det gjelder valg av leder for Melhuslista. Sigmund Gråbak har vært leder, og spørsmålet er om han tar gjenvalg eller om andre går til topps. Heller ikke når det gjelder hvem som skal stå på toppen av lista til neste års valg, vil Melhuslista si noe nå.

– Det viktigste var å ha underskriftene i boks, og så får vi ta neste steg med forberedelse til nominasjon og programarbeid. Ingen har sagt at de ikke vil stille til gjenvalg bortsett fra at et par på lista som har flyttet. Vi har fått flere nye medlemmer som er interessert i å stå på lista, forteller Gråbak.

Johansen forsikrer at Melhuslista aldri har hatt så mye energi.

– I starten flirte folk av de her som kom i oransje jakker. Så fikk folk tørket av seg fliret og tok oss på alvor, sier Johansen.

Kaare Qvenild mener at noe av suksessen til Melhuslista er at folk ønsket ei lokalliste og noen som kan provosere.

– Vi har fått vist at Melhuslista ikke bare tar opp saker som gjelder Melhus sentrum. Melhuslista er partipolitisk uavhengig og trenger ikke å ta hensyn til et sentralt parti. Selv om vi ikke har en sentral organisasjon i ryggen, gikk vi rett til departementet men en sak om snøscooterkjøring. Der fikk vi høre at departementene er forpliktet til å ta imot alle partier, sier Merethe Moum.

Kampklar

Kampsakene er klar, og disse er blant annet E6-ramper sør for Kvål sentrum av hensyn til blant annet næringsaktører, kulturhus siden Melhus mangler det og det er behov for lokaler til blant annet livssynsnøytralt seremonirom, flere stillinger til rehabilitering, velferdsteknologi og ernæring, full dagsenterdekning for eldre, tilrettelegging for næringslivet med blant annet næringstomter og areal til familieboliger.

Samarbeid

– Hvem vil dere samarbeide med etter valget?

– Nei, det vil vi ikke svare på, sier Gråbak

– Vi samarbeider med dem som gagner oss mest, og vi kan snakke med dem når de frir, sier Johansen.