Det sa aktivitør Berit Engesmo, etter at livsgledegruppa hadde presentert noe av det alle ansatte på sykehjemmet har jobbet systematisk med det siste drøye året.

På tirsdag feiret helsesenteret på Støren at de i mars ble sertifisert som et livsgledesykehjem. Først på dagen var det en markering for de ansatte, og på ettermiddagen var beboerne og pårørende invitert til en feiring.

- Satt i system

Arbeidet med å bli sertifisert som et livsgledesykehjem, har vart i et drøyt år, og vært en krevende og møysommelig prosess.

- Mange her har sagt at dette med livsglede har vi gjort i alle år. Ja, det har vi. Men nå er det satt i system, sa enhetsleder Kristin Grindstuen under innledningen.

Det er det denne sertifiseringen handler om: Å legge til rette for livsglede for hver enkelt beboer på sykehjemmet er nå systematisert. På den måten er de sikre på at dette blir gjennomført i det daglige, og det blir ikke noe som kun gjøres når de ansatte har ledig tid. Grindstuen snakket om elementer som et meningsfullt liv, aktivitet og det å dekke grunnleggende behov med respekt for hver enkelts egenverd.

Enhetsleder Grindstuen kom også med nyheten om at de fra neste år ønsker å innføre livsglede for eldre også på bo- og dagsentrene i Budal, Singsås og Soknedal.

Trakk frem eksempler

Sykehjemmet har hatt en arbeidsgruppe, som har jobbet med innføringen og implementeringen av de ni punktene som skal oppfylles for å kvalifiseres som et livsgledesykehjem. De fortalte litt om det arbeidet som er gjort for å oppfylle hvert enkelt av de ni punktene. De viste frem en presentasjon, samme som den de viste frem til stiftelsen under selve sertifiseringsdagen i mars.

Blant de tingene som har blitt gjennomført er ukentlig basar, eldres gudstjeneste før jul, fjelltur til Burusjøen, gårdsbesøk, besøksdyr, grilling i hagen, pynting basert på årstidene rundt på sykehjemmet, vaffelsteking, sykkel- og gåturer i nærmiljøet og besøk av barn fra skole og barnehager. For å nevne noe.

De ansatte trakk også frem viktigheten av de frivillige, som er en stor bidragsyter til at man faktisk får til å arrangere ukentlige arrangementer.

- Det er viktig å ta vare på de frivillige og de pårørende, understreket Berit Engesmo.

FEIRET SEG SELV: De som har vært med i arbeidsgruppa for innføringen av livsglede på sykehjemmet, presenterte noe av det de har gjort og innført det siste året. Her er det aktivitør Berit Engesmo som snakker. Foran sitter Janne Skjerdingstad Reitan, som har er livsgledekoordinator på sykehjemmet. Fra venstre: Elin Sætermo, Elin Malum, Kristin Hugås, Siri Gynnild, Berit Engesmo, Lisbeth Moe og Liv Pallin.

Skryt fra politikerne

Helse- og omsorgsutvalget var spesielt inviterte, og leder Bente Kaasen Enlid skrøt uhemmet av de ansatte og den jobben som er gjort.

- Dette har vært en opplevelse å få høre om. Det er kjempebra. Og jeg er så glad for å høre at dette også skal innføres på bo- og dagsentrene i kommunen. Alle bør oppleve livsglede gjennom hele livet, sa hun.

Ordfører Sivert Moen var også synlig imponert. Han skrøt av arbeidet, og understreket hvor omfattende dette er.

- Tilbakemeldingen må være at dette bør legges inn i behandlingen av handlingsplan, vi må få det opp på det nivået det fortjener. Jeg har stor tro på dette, sa han.

Sertifiseringen er ingen hvilepute: Om ett år skal sykehjemmet resertifiseres, for å vise at de opprettholder livsgleden for de eldre i hverdagen.