– Denne gården er en av de første for vår del og sannsynligvis størst når det gjelder solcellepanel på gårdsbruk, sier driftsingeniør Svein Skjevik i Trønderenergi Nett.

225 kvadratmeter

Tirsdag var Skjevik hos gårdbrukerne Olaug (57) og Helge Engan (62) i Dalsbygda i gamle Flå kommune for å sjekke om nettet tåler storsatsinga på gården Utistu. Ekteparet har fått lagt solceller på fjøstaket og driftsbygninga, og totalt dekker solcellene ei flate på 225 kvadratmeter. Ifølge Trønderenergi Nett og daglig leder Johannes Moen i Norsk Sol er det få eller ingen i Trøndelag som har så stor flate med solceller på gården som ekteparet Engen har.

Straks kontrakten med Trønderenergi Nett om bruk av nettet og en avtale om salg av strøm er klar, kan ekteparet skru på solcellepanelene. Familien kan velge hvilket energiselskap de vil selge overskuddsstrøm til, mens Trønderenergi er forpliktet til å ta imot 100 kilowatt fra gårdens energiproduksjon. Sintef er også inne for å følge med solprosjektet på gården.

Strømnettet kan imidlertid bli en utfordring.

– Nettet hit til gården er ikke det sprekeste. Vi har årlig oppgradert nettet i distriktet på grunn av nye behov som induksjonsovner og elbiler og fordi det er lange strekk, forteller Skjevik.

Solrikt

– Idealisme. Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut økonomisk, men vi syntes det var spennende. Når vi har tak som ligger gunstig til for produksjon, hadde vi lyst til å prøve dette, er ekteparets forklaring på at de vil bruke solvarme til å dekke energibehovet for fjøset, driftsbygninga og trønderlåna.

Gården ligger fritt til i grenda og er sørvendt. Om vinteren når solstrålene også fram, men da kan produksjonen bli så lav at de må kjøpe strøm. Helge Engan forteller at det tidligere var melkeproduksjon på gården, og at de nå driver med kjøttproduksjon av storfe. Begge to jobber utenfor bruket. Energikildene på gården er strøm og vedfyring.

Etter å ha fulgt med i debatten om alternative energikilder, fått informasjon hos Skjetlein ressurssenter og søkt råd hos Gauldal Energi og Trønderenergi, bestemte familien seg for å satse på solcellepanel på to av takene på gården.

UTVIKLING: Helge og Olaug Engan vil prøve ut alternativ energi, og mener Johannes Moen i Norsk Sol, driftsingeniør Svein Skjevik i TrønderEnergi og elektrikerne Arne Ivar Jøraandstad og Olav Fagerås i Kvål El-installasjon bidrar til utvikling av energikilder. De står foran driftsbygninga.

Kostnader

Solcellesatsinga koster ekteparet litt over 300.000 kroner. Enova yter et fast tilskudd på 28.000 kroner og en sum pr. produserte kilowattime, og det er mulig for ekteparet å få momsfritak siden solcelletaket er en del av gårdsdrifta. I løpet av 8–10 år regner Helge Engan med at de har tjent inn investeringa.

– Årlig bruker vi 42.000 kilowatt strøm her på gården, og vi regner med at solcelleanlegget vil produsere 30.000 kilowatt. Siden det foreløpig ikke er mulig å lagre solstrømmen, selger vi det vi ikke trenger når produksjonen er på topp, forteller Engan.

Familien har fått informasjon om at det er mulig å lagre solstrøm i batteri i elbiler, og familien har for øvrig elbil.

Kvål El-installasjon er med på montering av anlegget, og elektriker Olav Fagerås synes det er både spennende og interessant å få være med på dette. Det er første gang firmaet monterer et så stort anlegg.

FLERE FORMÅL: På sikt håper familien Engan å kunne lagre solenergien. Når solcellepanelene tas i bruk, skal de gi energi til oppvarming av bygg på gården Utistu.