Kjøpmann Kristian Lorvik ved Rema 1000 Melhus Torg oppdaget forbudet mot å gjøre opp ild utendørs i Melhus og Midtre Gauldal via Trønderbladet. Like etterpå hang han opp en plakat ved grillvarer og griller der han advarer kunder om brannfaren.

- Det er meldt kjempevær. Trønderne er slik at når det først er godvær, skal det grilles. Jeg vil varsle kundene om forbudet mot å gjøre opp ild utendørs ved å henge opp plakat i butikken, sier kjøpmann Lorvik.

Les også: Forbudet skaper trøbbel for familiedag på Gåsbakken

Foto: Lars Østraat

Lorvik har forståelse for at det er nødvendig med et forbud siden det er så tørt i skog og mark.

Mener han må få grille

Coop Oppdal der Kåre Jon Langberg er disponent, vil derimot ikke advare kundene. Kjeden har butikker fra Kvål og sørover, og har mange kunder som handler grillmat og griller.

- Jeg har ikke tenkt tanken om at forbudet gjelder grilling, og det kan ikke være det brannsjefen har ment, sier Langberg som selv fikk en tekstmelding fra kommunen om bålforbudet.

Langberg mener at brannsjefen ikke kan nekte ham å fyre opp i grillen på terrassen, og han vil derfor ikke fortelle kundene at de ikke bør grille nå som skogbrannfaren er så stor. Brannsjef Arild Karlsen sa til Trønderbladet tidligere i dag at forbudet mot ild utendørs også gjelder grilling, men at bruk av elektrisk grill kan godtas.

- Det kommer ikke til å gå ut et skriv fra meg eller fra Coop sentralt til Coop-butikkene med advarsel mot grilling. Jeg tror folk respekterer ildforbudet på sin måte og finner løsninger, sier Langberg.

At det skulle være farligere å grille på terrassen i dag enn i går eller i vinter, mener Langberg ikke er tilfelle.

Brannsjef Karlsen gjentar at forbudet mot bruk av ild utendørs også gjelder grilling, og at han er i sin fulle rett til å nekte noen å grille.

Da Trønderbladet snakket med brannsjefen klokka 13.50, var brannmannskaper fra Gauldalen på vei til Ulsberg for å hjelpe til med å slokke brannen der. Skogbrannhelikopter er rekvirert etter at det er oppdaget røyk fra to plasser ved Ulsberg stasjon, og Dovrebanen er stengt i Rennebu.