– Det er veldig prisverdig at elevene får prøve seg i butikken, og jeg er imponert over elevenes innsats. Det kan være aktuelt å la andre skoler og andre land få prøve dette, sier Vidar Andersen, regiondirektør for Rema i Trøndelag.

Fikk være kjøpmann

I ni timer drev 12 elever fra salg, service og sikkerhet vg2 Rema-butikken i Melhus sentrum, og dette er blitt fulgt tett av Rema på høyeste hold. Elevenes drift av butikken er blitt filmet.

Christian Øyås (17) fikk være kjøpmann for en dag, og han forteller at han allerede har litt butikkerfaring ved at han har jobbet i en elektrobutikk.

– Det har vært veldig spennende å få være kjøpmann og noe helt nytt for meg. Jeg er veldig fornøyd med hvordan det har gått, og elevene har vært flinke medarbeidere, sier 17-åringen.

Unggutten har for øvrig ei farmor som har jobbet i Rema i over 30 år. På spørsmål om han tar sikte på å bli kjøpmann når han er ferdig med skolegangen, sier han:

– De første årene har jeg planer om å gå folkehøgskole og være i Forsvaret.

17-åringens oppgaver som kjøpmann for en dag var å passe på at alt gikk som det skulle og hjelpe til der det trengs. Han skulle også hjelpe kjøpmann Kristian Lorvik med å plukke ut hvem av elevene som skulle få henholdsvis salgsprisen og serviceprisen. Vinnerne ville få et gavekort på 500 kroner. Elevene skulle både drive butikken og ta seg av Post i butikk.

PRAKSIS: Lærer Kine Goodman var godt fornøyd med elevenes innsats. Elevene fikk også prøve seg på Post i butikk. Bak skranken står Hanna Gabrielsen og Helene Lysklett.

Fornøyd regiondirektør

Regiondirektør Andersen kom på besøk i butikken.

–Det er helt åpenbart at elevene har trent på håndtering av kundene, og det er interessant at skolen har tatt i bruk vårt verktøy i opplæringa. Jeg vil hylle både skolen og kjøpmannen for at de har tatt steget. Kjøpmenn i Midt-Norge er de best likte i Rema-systemet fordi de er så inkluderende. Kjøpmann Kristian Lorvik er en rollemodell og et fyrtårn, sier Andersen.

I år hadde elevene som deltar i butikkopplegget kick off på skolen, og Andersen fortalte i butikken til rektor Hanne Mari Sæther og kjøpmann Kristian Lorvik at det er naturlig å ha neste års kick off på Lade gård.

Ideen til overtakelse av butikken kom fra lærerne Kine Goodman og Hege Golberg som lanserte forslaget etter å ha blitt inspirert av at studenter hadde fått ta over Melhus videregående skole. I forkant av butikkovertakelsen hadde elevene hatt praksis i butikken for å øve på oppgaver. Goodman synes elevene har gjort en kjempejobb, og hun forteller at de møtte så tidlig opp at de til og med rakk dansetrim. De to første elevene og to lærere møtte klokka 06, og så kom resten av elevene klokka 06.30. Arbeidsdagen var slutt klokka 15.

Det strømmet på med kunder fra morgenen av. Én av kundene var Einar Løvseth som også er IA-rådgiver hos NAV. Løvseth sier at arbeidserfaring er viktig for framtidig yrkeskarriere og noe som vektlegges av arbeidsgivere.

– Relevant undervisning

–- Vi gjør dette for å få mest mulig relevant undervisning, sier Goodman.

Rektor Sæther var også innom butikken for å se hvordan det gikk med elevene, og hun forteller at torsdagen var å betrakte som pilotprosjekt mens selve prosjektet gjennomføres neste år.

–Kanskje har vi butikkdagen litt tidligere på året av hensyn til eksamensperioden. Elevene får lært mye på kort tid før eksamen, og det er noe helt annet å gjøre det enn å lese i ei bok. Jeg er veldig stolt over at det kjøpmann Kristian Lorvik og de to lærerne har fått til, sier Sæther.