Onsdag formiddag satte Ole Hovstad sine bein på norsk jord igjen etter at han forrige uke nådde toppen av verdens høyeste fjell, Mount Everest, som tidenes yngste. På Gardermoen ble 23-åringen fra Singsås tatt imot av en stolt familie. Med norske flagg og jubel ble det et hjertelig gjensyn.

– Mamma og pappa hentet meg på flyplassen. Det ble noen gode klemmer, men jeg klarte å holde tårene unna, sier Hovstad til Trønderbladet.

– Uvirkelig følelse å nå toppen

Det var en sliten, men ellers frisk singsåsbygg, som satt i bilen på vei hjem, da lokalavisa slo på tråden.

– Kroppen er ganske grei den. Jeg har nok gått ned noen kilo, men vekta går heldigvis fort opp igjen, forteller han.

Etter nærmere 60 dager på tur opp det beryktede fjellet, som ligger 8.848 meter over havet, nådde Hovstad toppen sammen med fem andre klatrere og sju sherpaer.

– Følelsen av å nå toppen var ganske uvirkelig. Vi var så heldige at vi akkurat rakk å få god utsikt før tåka kom. Man ser langt når man står på toppen av verden, sier den unge fjellklatreren.

– Det var en lettelse å gjennomføre hele turen. Flere faktorer spiller inn når man skal bestige verdens høyeste fjell. Jeg kunne blitt syk, eller dårlig vær kunne satt en stopper for turen, fortsetter Hovstad.

Fikk 20 minutter på toppen

Nordmannen og resten av reisefølget tilbrakte rundt 20 minutter på taket av verden før de startet på nedturen.

– Det handlet om å nyte øyeblikket. Tida gikk fort. Jeg har nok aldri opplevd så korte 20 minutter før, forteller han.

Man skulle kanskje tro at man ble mest fysisk sliten av å delta på en så omfattende ekspedisjon. For Hovstad var det mer en tålmodighetsprøve og til tider psykisk tøft.

– Det tyngste i løpet av turen var kanskje de to dagene med venting på campen. Når man er i bevegelse er det lettere, for da ser man framgang, sier Hovstad, som hadde på seg lag på lag med klær og topp moderne utstyr for å tåle høyden og forholdene.

Klarte å slettet alle lydbøkene

Mellom etappene handlet det bare om å få i seg nok mat og drikke, og legge seg i soveposen og få mest mulig hvile før neste dag. Hovstad skrev også dagbok på reisen. Dette for å ta vare på alle øyeblikkene i ettertid.

– Jeg var litt uheldig med underholdningen på turen. Jeg klarte å slette alle lydbøkene mine. Det eneste jeg hadde med meg var noen få sanger, som ble hørt om og om igjen. Det blir greit å få oppdatert spillelista når jeg kommer hjem, forteller Hovstad og ler.

Et av de artigste øyeblikkene på turen var ifølge Hovstad under et av måltidene. Det gikk stort sett i kinesisk mat og alle spiste med spisepinner.

– Jeg satte en matbit mellom meg og kineserne, og laget en liten konkurranse, der det var om å gjøre å ta maten først med spisepinnene, sier Hovstad.

I tillegg til maten han fikk, hadde Hovstad med seg produkter fra Herbalife og Real Turmat, som han spiste mellom hovedmåltidene. I januar forsøkte han å nå toppen av Aconcagua i Argentina (6.960 m.o.h). Men på grunn av for lite næring måtte han gi seg 500 meter fra toppen.

– Jeg lærte mye av turen i Argentina. Folk reagerer forskjellig i høyden, og jeg fang ut at jeg trenger ekstra næring, forteller han.

– En guttedrøm

Hovstad hadde ikke lang klatreerfaring før han tok fatt på verdens høyeste fjell, men han har trent mye kondisjon og hatt annen relevant trening hjemme i Norge.

– Jeg er i god form. Jeg har vært på mange fjellturer i Norge, blant annet Snøhetta og Galdhøpiggen. Det har vært nok for min del. Man trenger ikke å gå opp de høyeste toppene for å være klar for Mount Everest. Fjell er fjell, sier Hovstad.

Av egen lomme betalte 23-åringen rundt 400.000 kroner for å gjennomføre klatreekspedisjonen.

– Jeg er typen som liker å satse og sette meg høye mål. Det måtte bare bli Mount Everest. Jeg har vokst opp med norsk natur og fjell. Å bestige fjelltopper gir meg en mestringsfølelse, forteller han, og legger til at han har besteget Midtre Gauldals høyeste fjell, Forollhogna (1.332 m.o.h.).

– Hvordan er det å være tidenes yngste nordmann som når Mount Everest?

– Å nå toppen var det store målet. Det med alder er bare en bonus. Det hadde vært artig om en yngre nordmann tok rekorden fra meg, sier Hovstad.

– Godt med hverdag igjen

Nå skal han slappe av litt med familie og venner på Singsås, før han starter på jobb igjen hos Kværner Verdal.

– Det blir godt å komme tilbake til hverdagen. Det blir mye jobbing fremover, men jeg skal også nyte den norske naturen, forteller han.

– Har du allerede sett deg ut andre store turmål?

– Jeg har ingen konkrete planer, men det blir nok nye eventyr på et senere tidspunkt. Det er mye forskjellig som frister, sier Hovstad.

Til de som også drømmer om et stort eventyr, slik Hovstad fikk oppleve, har singsåsbyggen følgende å si:

– Tipset blir det samme som jeg tenkte selv. Det er bare å satse hardt og gjøre det.

Se bildeserie øverst i artikkelen!