Under dagens formannskapmøte skal politikerne blant annet drøfte om Melhus skal sette opp en milstein i pilegrimsleia gjennom Melhus.

Ifølge kostnadsoverslag rådmannen har hentet inn, vil en pilegrimsstein koste fra 45.000 kroner til 80.000 kroner alt etter hvor den produseres. Det ene alternativet er Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider som skal ha 80.000 kroner, mens Trondheim Stenindustri som holder til i Melhus, kan produsere en stein for 45.000 kroner. I tillegg kommer frakt, montering og administrativt arbeid.

Trøndelag fylkeskommune har bevilget 20.000 kroner til en slik milstein.

Ett annet spørsmål er hvor milsteinen skal stå. Gjennom Melhus går det to pilegrimsleier. Den ene kommer fra Østerdalen via Midtre Gauldal og den andre fra Gudbrandsdalen via Skaun. Sistnevnte ble ekstra kjent da Märtha og Ari gikk der i forkant av bryllupet i Trondheim.

Rådmannen peker på at Melhus mangler milestein, og at milestein er et yndet fotoobjekt.

Milesteiner er for øvrig en gammel tradisjon, og rådmannen opplyser i saksdokumentene at de opprinnelige milesteinene har sin historie tilbake til 1687 da kong Christian den 5. kom med en forordning om at det skulle settes opp milestein for hver mil langs hovedveiene. Og vet du forresten hva ei mil da var? Den var på 11,3 kilometer mens dagens mil er 10 kilometer. Trønderbladet skrev nylig om Stein Arne Sæther og Dan Ågren som skriver bok om blant annet E6 i Melhus og at de er på leting etter milsteinene som sto langs gamle riksveg 50.

Siste: Melhus formannskap har vedtatt å anbefale kommunestyret å bevilge 30.000 kroner til produksjon av milstein.