Politiet øker beredskapen på 17.mai

Under nasjonaldagsfeiringa vil det være bevæpnet politi til stede i Gauldalen.

Politiet vil foreløpig ikke si noe om det vil bli en politibil som kjører først i 17.mai-toget i Melhus sentrum i år også. 

Nyheter

- Det vil være en form for beredskap, og det er en fortløpende vurdering av hvordan den blir, sier lensmann Monica Brækken ved Melhus og Midtre Gauldal lensmannskontor.

Tusenvis samlet

I fjor kjørte en politibil foran 17. mai-toget i Melhus sentrum, og det var utplassert mange sivile vakter. En av årsakene til den forhøydede beredskapen, var episodene med påkjørseler ute i verden. Flere tusen samles i Melhus sentrum mens sentrumsarrangementet pågår ettersom tre skoler og mange barnehager deltar i dette arrangementet.


Vi må bare venne oss til sikkerhetstiltak på 17. mai.

Kommentar: Vi må bare venne oss til sikkerhetstiltak på 17. mai.

 

Lensmann Brækken vil ikke gå i detaljer om hvordan beredskapen vil bli - noe hun heller ikke ville gjøre da Trønderbladet stilte spørsmålet for noen dager siden, og viser til at det gjøres en sikkerhetsmessig vurdering av hva som er behovet når det gjelder sikring mens 17.mai-feiringa pågår.

- Ungene vil ikke merke at det er en økt beredskap. Målet er å skape trygghet. Jeg opplever Melhus som en god og sikker kommune, sier Brækken.


Skjerpet sikkerhet på 17.mai

Politibil kjørte først i 17.mai-toget i Melhus, og i tillegg var det plassert ut vakter.

 

I Oslo har bedskapsenheten besluttet ifølge NTB, å sette ut busser som skal sperre sentrumsgatene også i år selv om trusselvurderingen er nedjustert.

Forhøyet sikkerhet gjelder både i Melhus og i Midtre Gauldal, og Brækken opplyser at det vil være politi til stede flere steder.

- I alle kommunene har vi god dialog med 17.mai-komiteen, sier Brækken.


Vi må bare venne oss til sikkerhetstiltak på 17. mai.

Kommentar: Vi må bare venne oss til sikkerhetstiltak på 17. mai.

 

Bevæpning

Seksjonsleder Ole Petter Ustad ved Heimdal politistasjon som Melhus har vaktsamarbeid med, forteller at det vil være litt økt politibemanning til stede på 17. mai og at det lokale politiet støtter sin vurdering av situasjonen på den trusselvurdering PST gjør.

- Noen av politifolkene vil være bevæpnet, men dette gjelder ikke politifolk som går i 17.mai-toget. Jeg tror ikke publikum vil merke at vi er til stede. Det blir ikke mer sperring enn for å få 17.mai-toget trygt avgårde, sier Ustad.


- Det er noe med følelsen av å få stå foran 3000

Benjamin og Oda holdt barneappellen i Melhus, og de var opptatt av omtanke for andre og at vi må slutte å forsøple.

 

Ustads anbefaling til foreldre er dette:

- Ungene vil ikke ha behov for å vite at det er litt økt beredskap. Men en kan selvfølgelig snakke med ungene om dette, sier Ustad.

Om en skulle se en truende situasjon er dette Ustads råd dette:

- Løp i dekning og dra deretter hjem.


Her er bilder fra 17.mai-feiringa

Årets feiring bar preg av at mange har deltatt både i togene og under arrangementer.