Melhus formannskap har enstemmig vedtatt å gå til mekling for å få satt i gang bygging i det planlagte feltet Haugen på Løvset. En strøm av innsigelser mot det lille feltet har kommet, men det har formannskapet vedtatt å ignorere.

Les kommentaren: Viktig å kjempe for at vi selv får bestemme i Melhus

Mekling

Neste trinn er mekling hos fylkesmannen som har tilhold på Steinkjer, og opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) mener at saken må helt til topps hos Kommunal- og moderniseringsdepartementet om innsigelseskameratene ikke gir etter.

Kampen for boligfeltet Haugen som ifølge søknaden skal få 42 boliger, får full støtte fra Cecilie Flottorp som bor i ett av de eldre boligfeltene på Løvset. Flottorp var på trilletur da Trønderbladet møtte henne ved bussholdeplassen på Løvset, og hun fortalte at hun har fulgt med saken via avisartikler.

Kollektivtilbudet

– Det blir så defensivt om politikerne skal gi etter for innsigelsene og rådmannens syn. Det er kjempestor etterspørsel etter boliger i Melhus, og enkelte hus rives bort før de har kommet på visning. Dersom det blir flere boliger her på Løvset, blir det bedre kollektivtilbud og vi har også ønske om å få reise med buss, sier Flottorp.

Småbarnsmoren forteller at mange familier ønsker å bosette seg i Melhus, og at det ikke er slik at alle vil bo i leilighet i Melhus sentrum.

– Blir det slik at boligfeltet blir stoppet, kan det få store ringvirkninger for nabokommuner, sier Flottorp.

Nullvekstmålet

Opposisjonsleder Jorid Jagtøyen (Sp) satte fram forslag i formannskapsmøtet på vegne av Sp, ML, V og Frp om at Melhus kommune ikke tar innsigelsene fra Trøndelag fylkeskommune, Fylkesmannen i Trøndelag og Statens vegvesen til følge når det gjelder boligfeltet Haugen. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Nå går saken videre til mekling hos fylkesmannen, og Jagtøyen sier at varaordfører Stine Estenstad (H) også burde få være med på meklingsmøtet hos fylkesmannen. Vanligvis er det ordfører og rådmann som møter til mekling.

– Her har det kommet argumenter som nullvekstmålet og transportbehov. Disse argumentene hører ikke hjemme i innsigelser. Jeg har forståelse for at det fremmes innsigelse på grunn av at boligfeltet ikke er med i overordnet plan. Men en kan aldri være oppdatert på overordnet plan, og vi politikere bestemte at vi ikke skulle kjøre rullering denne fireårsperioden. Det var også varslet innsigelse på dyrkajord, men boligfeltet kommer ikke til å ligge på dyrkamark. Det vil gå med i underkant av tre dekar til en vei, sier Jagtøyen.

BUSSTILBUD: Løvset har egen bussrute, og bussholdeplassen er ikke langt unna det planlagte boligfeltet.

Jagtøyen mener at kravet om nullvekst i biltrafikken, vil føre til krav om at politikerne heretter må legge til rette for boligbygging ved jernbanestasjonen og ved bussholdeplasser, og det mener hun ikke er aktuelt. Ettersom dyrkamarka er i dalbunnen, må det ifølge Jagtøyen bygges i høyden og som for eksempel på Løvset.

Lokal selvråderett

– Det er viktig at vi får beholde den lokale selvråderetten. I denne saken bør fylkesmannen se at det er et enstemmig vedtak, mener Jagtøyen.

Politikerne har knyttet boligfeltet Haugen opp mot byvekstavtalen fordi den blant annet handler om å få færre biler inn til byen og i byen. Ett av argumentene fra fylkesrådmannen var at boligfeltet måtte stoppes fordi det kan gi flere biler inn til Trondheim fordi fylkesrådmannen antar at folk fra Trondheim vil kjøpe tomter i feltet.

– Vi må delta i byvekstavtaleforhandlingene fordi avtalen blir vedtatt uansett, og da er det bedre at vi har en hånd på rattet, sier Jagtøyen.

Terskelen

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) gir sin fulle støtte til at formannskapet skulle avvise innsigelsene som er kommet når det gjelder boligfeltet Haugen. Da formannskapet behandlet saken, var ordføreren på prisutdeling på Flå skole. Men han viser til at saken ble gjennomgått på gruppemøte i forkant.

– Vurderinga på gruppemøtet er at det er riktig å få denne saken prøvd. Da kan vi finne ut hvor terskelen ligger og hvor mye Melhus kommune kan få bestemme selv, sier Krogstad.