Melhus kommunestyre skal tirsdag behandle fem søknader som gjelder fritak fra melhuspolitikken.

Blir økonomisjef

Den ene som søker om fritak er Jan Opedal (KrF) som tiltrer stilling som økonomisjef i Melhus kommune fra 1. august. Han er nå en del av rådmannsteamet i Klæbu kommune. Ettersom det i kommuneloven står at en person som har ansvaret for regnskapsfunksjonen i kommunen er utelukket fra valg, søker Opedal om fritak ut valgperioden. Opedal er første vararepresentant til kommunestyret, fast medlem av komité for oppvekst og kultur og personlig vara for Jan Arne Bremnes i administrasjonsutvalget. Dersom fritaket innvilges, rykker Vibecke Paulsen opp som første vararepresentant til kommunestyret, og Hans Byfugllien inntrer som ny femte vararepresentant. Kommunestyret skal velge nytt fast medlem av komiteen og ny vararepresentant for Bremnes.

Flytter

Sara Flor Øian (Sp) søker om fritak fordi hun har flyttet ut av kommunen, og hun står på varalista til kommunestyret og for komité for oppvekst og kultur. Her vil Eva Rathe og Hege Rofstad ifølge rådmannen, rykke opp på varalista.

Erika Gråbak Langland (Melhuslista) har også flyttet fra kommunen, og hun står på varalista for kommunestyret og komité for oppvekst og kultur. Her vil Anne Marte Høgsnes og Noralf Pallin Brækken rykke opp på varalista.

Ingerlise Prytz (MDG) er tidligere blitt innvilget fritak av helsemessige årsaker, og hun har best om fritak resten av valgperioden på grunn av helsemessige årsaker og fordi hun snart skal flytte fra kommunen. Hun er vararepresentant til kommunestyret og fast medlem av komité for helse og omsorg. Anne Mari Lund har rykket opp i hennes sted.

Helga J. Gylland sitter som vararepresentant i Melhus eldreråd, og hun har bedt om fritak resten av valgperioden fordi hun har meldt seg ut av pensjonistforeninga. Odd Vollmo er foreslått av Lundamo pensjonistforening som erstatter for Gylland.

Terje Foss døde nylig, og han satt som vararepresentant i komité for oppvekst og kultur og var personlig varamedlem for Annar Gravråk i samarbeidsutvalget for Rosmælen skole og barnehage. Her blir det en kombinasjon av opprykk på varalista og at kommunestyret skal velge nytt personlig varamedlem for Annar Gravråk.