– Vi vil ha hånden på rattet angående arealdisponering i vår kommune. I distriktene vil vi i lang tid fremover ha bilbasert utbygging men vi ønsker å fortette og bygge ut rundt kollektivknutepunkt. Men samtidig må vi tilrettelegge for god distriktsutvikling gjennom å tilrettelegge for boligbygging i alle våre tettsted, sier varaordfører Stine Estenstad (H). Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) har fått opplyst at forhandlingene starter 8. juni. Melhus er invitert med, men har foreløpig ikke avgjort om kommunen skal delta eller ikke.

Kan hoppe av

Kommunestyret utsatte behandlinga av spørsmålet som et opprør mot at fylkesutvalget stoppet et kommende boligfelt på Løvset med blant annet nullvekstmålet for biltrafikk som begrunnelse.

– Saken kommer opp i kommunestyret i mai. Det er slik at Melhus kan hoppe av når som helst, men jeg mener at vi bør være med for å høre hva Melhus får og hva vi forplikter oss til. Resultatet av forhandlingene skal legges fram for kommunestyret, sier Krogstad.

Varaordfører Estenstad (H) var tirsdag i møte med stortingsrepresentantene Helge Orten og Nils Aage Jegstad som begge sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen. Møtet kom i stand fordi Estenstad er bekymret for hvilke konsekvenser en byvekstavtale kan få når det gjelder arealdisponering vedrørende bolig og næring i Melhus. Dessuten mener Estenstad at det må være forskjell på by og land, og at Melhus ikke kan regnes som et byområde.

STORTINGET: Varaordfører Stine Estenstad (nr.tre f.v.) møtte stortingsrepresentantene Helge Orten, Guro Angell Gimse og Nils Aage Jegstad for å ta opp byvekstavtaleforhandlingene.

Melhusordføreren støtter synspunktet til varaordføreren, og han mener at staten må snakke med seg selv ettersom samferdselsministeren har uttalt at kommunene skal få bestemme over arealdisponering, mens erfaringa til Melhus er at fylkeskommunen og fylkesmannen mener noe annet.

Ifølge varaordfører Estenstad vil Melhus kommune klage på innsigelsen fra fylkesutvalget når det gjelder boligfeltet Haugen på Løvset.

Skaun

Skaun er ikke blitt invitert inn i forhandlingene. Det skaper reaksjoner blant ordførerne i kommunene som hører til Trondheimsregionen, der blant annet Melhus, Midtre Gauldal, Trondheim og Skaun er med. Ordfører Krogstad (Ap) forteller at ordførerne har skrevet brev til Samferdselsdepartementet med kopi til Kommunal- og moderniseringsdepartementet der de tar opp av verken Skaun eller Klæbu får delta i forhandlingene. Når det gjelder Klæbu, mener Krogstad at det til en viss grad kan være forståelig siden Klæbu skal slås sammen med Trondheim i 2020. Men når det gjelder Skaun er Krogstad overrasket over at den kommunen ikke får delta.

En annen som er overrasket, er ordfører Jon P. Husby (Sp) i Skaun.

– Trondheimsregionen opptrer som en enhet, og det hadde vært greit at alle kommunene fikk være med. Noen forklaring på hvorfor vi ikke ble med, har vi ikke fått, sier Husby.

I Melhus pendler omtrent 60 prosent av den yrkesaktive befolkninga ut av kommunen, og i Skaun 70 prosent. Halvparten av jobbpendlere i Skaun drar til byen.

– For oss er det viktig å få styrket kollektivtilbudet få en tilbringertjeneste til der folk bor og flere pendlerparkeringsplasser, sier Husby.