Boligbrakka på hjul var ifølge søknaden fra avdelinga Bygg og eiendom i Melhus kommune, tenkt som en midlertidig løsning for en person som skulle bosettes slik at vedkommende var til «liten sjenanse for naboer». Ifølge søknaden fra Bygg og eiendom var den utvalgte eiendommen ved den populære turstien ved Brubakken den eneste aktuelle eiendommen i nærheten av Melhus sentrum.

Tomme boliger

Melhus formannskap har forståelse for at det er behov for boliger til vanskeligstilte på boligmarkedet, men sa enstemmig nei etter en hard debatt og gruppemøte i opposisjonsgruppa.

– Kanskje er det ledige hardhus, sa Svein Evjen (H) i formannskapsmøtet sist tirsdag.

Kommunen har brukt millioner kroner på å bygge flere boliger i robuste materialer, og leder Tor Ingar Verstad for kommunal bolig bekrefter at noen av dem står tomme. Årsaken til det, vil Verstad ikke si noe til pressen før han har fått orientert komité for helse og oppvekst som ikke har møte før i mai.

Flomutsatt

Kommunen hadde planlagt å sette opp den mobile boligbrakka like ved en pumpestasjon for lett å kunne koble på vann- og avløpsrør.

Søknaden fra Bygg og eiendom om boligbrakka på hjul har vekket sterke protester. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har varslet innsigelse fordi boligen ville komme midt i beltet langs Gaula der det kan oppstå flom. Under formannskapsmøtet opplyste virksomhetsleder Guri Vik i Melhus kommune at kommunen ville lage en beredskapsplan for hvordan beboeren kunne evakueres og den mobile boligen raskt kunne fjernes.

– Det ble enstemmighet for forslaget fra opposisjonen om å si nei på bakgrunn av 200-årsflombeltet. Det er ikke rett å plassere en bolig der selv om den er mobil, sier ordfører Gunnar Krogstad (Ap).

NVE mener at det ikke skal mye til før en slik mobil brakke blir tatt av flom og ført avgårde i elva med en sovende person inni.

Likhetsprinsippet

Det var ikke bare faren for flom og mulig innsigelse fra NVE som fikk formannskapet til å si nei. Flere og deriblant Melhuslista og Høyre, var betenkt over at kommunen skulle gi seg selv dispensasjon fra kommunedelplanen slik det var nødvendig i dette tilfellet, når innbyggere får nei til dispensasjoner.

– Dette går på integriteten til kommunen. Vi er veldig strenge, og så skal vi selv gi oss dispensasjon, sa Mikal Kvaal (H).

Sigmund Gråbak (Melhuslista) reiste spørsmålet om det blir fritt fram for å plassere boligbrakker på hjul i de beste laksevaldene langs Gaula om kommunen skulle gi seg selv dispensasjon i dette tilfellet.

Beboeren

Flere kom inn på at de ønsket informasjon om hvorfor det er nødvendig å bosette noen i ei brakke på hjul, og assisterende rådmann Morten Bostad sa at det ikke var mulig å gå inn på det uten å lukke møtet. Ordfører Krogstad mente at det ikke var relevant for saken hvem som skulle bo i brakka, men om det var riktig at formannskapet skulle gi dispensasjon til kommunen. Ifølge kommunens egen søknad vil personen være uten kjøretøy. Brakka er ment for en person, og var tenkt å ha ei grunnflate på maksimalt 14 kvadratmeter. Den skulle ha bad, soveavdeling, kjøkken og oppholdsrom.

Andre momenter som telte var at boligbrakka på hjul ville komme på en populær tursti. Like ved bor en beverfamilie ifølge kommunen. Grunneier Bjarne Brubak har tatt opp overfor kommunen at kommunen ikke har veirett, noe virksomhetsleder Vik mener fulgte med da tomta til pumpestasjonen ble fradelt.

– Dette er ei turløype for mange i Melhus, og når det kommer en bolig for vanskeligstilte kan det gi utrygghet, sa Jorid Jagtøyen (Sp).

Opposisjonen der Sp, Melhuslista og Frp er representert, fikk gjennomslag for forslaget om å si nei til boligbrakka.