24. mai skal 12 yrkesfagelever fra Melhus videregående skole ta over drifta av Rema 1000 Melhus Torg. Tre lærere og rektoren ved skolen skal bistå elevene som går andreåret på service og samferdsel, med å mestre oppgaven. Dermed får elevene muligheten til gjennom praktisk arbeid prøve seg på det de lærer på skolen.

Blir dokumentar

– Dette blir et pilotprosjekt i år, og så blir hovedprosjektet neste år. Ole Robert Reitan ble kontaktet om prosjektet, og Rema TV er i gang med å lage en dokumentar om prosjektet, sier kjøpmann Kristian Lorvik.

Blant elevene som gleder seg til å få ansvaret for butikken og Post i butikk, er Ida Båtvik (17) og Erlend Andreas Voll (17).

– Dette blir fint og er nytt, sier Voll.

Lorvik har fått beskjed fra rektor Hanne Mari Sæther ved Melhus videregående skole om at noe lignende ikke har skjedd i Norge tidligere, og Melhus videregående skriver på nettsida at prosjektet er grensesprengende.

Elevene skal både drive butikken og Post i butikk i tidsrommet 06-15, og får varierte arbeidsoppgaver fra å sitte i kassa til å legge på plass varer. Rema-butikken har 25 ansatte, og ansatte skal sitte på bakrommet som backup om noe skjærer seg for elevene.

Innkalling til rektor

– Initiativet kom fra rektor og faglærerne. Det startet med at jeg fikk innkallelse til rektors kontor 2. mars. Da lurte jeg på hva galt jeg hadde gjort, forteller Lorvik.

Lorvik ble spurt av rektoren om skolen kunne få komme med et friskt ønske – nemlig å la elevene få ta over butikken for en dag.

– Jeg tente bra på ideen, og det var hyggelig å få høre at skolen er positivt innstilt til Rema. Det har vært snakket mye om samarbeid mellom skole og arbeidsliv, og dette er en mulighet til å prøve ut dette. Det kan hende at vi ender opp med nye ansatte og ny Rema-kjøpmann, sier Lorvik.

Skolen ville overraske elevene, og hadde kickoff 21. mars der elevene i forkant hadde fått beskjed om at de skulle få en bedriftspresentasjon. At de skulle få en så omfattende arbeidsdag i butikken, kom som en overraskelse på elevene, forteller Lorvik.

Får opplæring

Elevene blir ikke kastet rett inn i arbeidsoppgaven, men får opplæring i forkant. I tillegg til å være i butikken tre dager i uka, har de også fått e-læringskurs.

– Kurset går på alt fra innføring om arbeidsreglement, varemottak, internkontroll, svinn, håndtering av tyveri og rett og slett hvordan de skal jobbe i de ulike avdelingene. Når elevene er på skolen, blir det enklere for dem å lære teorien når de har fått prøve seg på praktisk arbeid, forklarer Lorvik.

For å kunne sitte i kassa og håndtere Post i butikk, må elever ha fylt 18 år. Elever som er yngre enn dette, får andre arbeidsoppgaver. Elevene får i tillegg til å håndtere drifta av butikken, også i oppgave å ha fem demonstrasjoner av produkter.

Gleder seg

– Det er kjempefint å få prøve seg på dette siden vi lærer om svinn, matsikkerhet, HMS og markedsføring, sier Ida Båtvik.

17-åringen hadde startet klokka 06 den dagen da Trønderbladet var innom for å prate med de to elevene som var i butikken for å forberede seg til 24. mai.

– Det var tungt å stå opp så tidlig, men når en først kom i gang, var det ikke så ille, forteller Båtvik.

Alle de 24 elevene får ha arbeidsdager i butikken for å bli kjent med rutiner.

Får øve seg

– Jeg har allerede jobb i butikk, sier Båtvik på spørsmål om hun kan tenke seg å satse på en jobbkarriere innenfor handel.

Erlend Andreas Voll har også fått prøve seg i butikken, og han fikk starte litt senere enn Båtvik den dagen Trønderbladet var innom. Men 24. mai må han og andre elever i klassen stille klokka 06, og det kan kanskje bli litt tyngre enn å stille klokka 07 tror Voll. Arbeidserfaringa har vært nyttig synes Voll, men den har så langt ikke sendt ham inn på tanken å velge butikk som framtidig arbeidsplass.

– Jeg har ikke planer om å jobbe i butikk, og jeg har bestemt meg for å bli vekter, sier Voll.